Goed voorbereid op vaarvakantie: 36 tips
Huur je een sloep, motorboot of zeilboot dan zijn best veel dingen om aan te denken. Met deze checklist ga je goed voorbereid op vaarvakantie.
Checklist
Het succes van een vakantie op het water zit hem voor een groot deel in de voorbereiding. Of je nou een klein sloepje, open zeilboot of een grotere motorboot of zeilboot huurt: er zijn best veel dingen om aan te denken. Met deze checklist ga je goed voorbereid richting een ontspannen vaarvakantie.
Vaarbewijzen
- Wie ondanks de juiste vaarbewijzen niet helemaal zeker is van zichzelf, kan vaak op locatie een (opfris)cursus volgen. Ook kun je een reis boeken waarbij je in groepsverband vaart (flottielje) of met een schipper aan boord. Soms is een tussenvorm mogelijk waarbij je wel zelfstandig vaart, maar regelmatig wordt bijgepraat over weersvoorspellingen en de lokale omstandigheden om rekening mee te houden.
- Vergeet niet je ICC en het Basiscertificaat Marifonie mee te nemen (of op tijd te behalen, mocht dat nodig zijn).
Eigen risico
- Als het mogelijk is om voor enkele tientjes het eigen risico af te kopen, is dat zeker te overwegen. In geval van schade met de boot kan dit honderden euro’s schelen. Kijk hier voor meer informatie over wetten, regels en verzekeringstips voor boothuurders.
Verzekering
- Sluit een reis-, ongevallen- en annuleringsverzekering af en vraag of de verhuurder aangesloten is bij het calamiteitenfonds.
Bemanningslijst
- Vraag de verhuurder over lokale regelgeving en maak voor douaniers en havenmeesters alvast een bemanningslijst en -als dat nodig is- een vaarplan.
- Zorg ook dat bemanningsleden de juiste identificatie bij zich hebben. Maak van alle belangrijke documenten kopieën en neem deze (gescheiden van de originelen) mee op reis.
"Maak voor douaniers en havenmeesters alvast een bemanningslijst"
Welke boot huren?
- Let bij oude huurboten extra goed op gebreken. Vaak is het verstandig niet voor het goedkoopste jacht te kiezen.
- Kijk in het huurcontract voor welke vaargebieden de boot geschikt is en maak op basis daarvan een vaarplan.
Kosten vaarvakantie
- Vraag of er nog bijkomende kosten zijn zoals havengeld, bevoorrading, brandstof, eindschoonmaak en administratiekosten.
- Kijk hier voor manieren om geld te besparen op je vaarvakantie.
Extra’s
- Vaak is het in Mediterrane landen onmogelijk om aan de kade af te meren. Het is dus verstandig een bijboot te huren, eventueel met motor.
- Soms kun je een sup (standup paddle board) huren bij de boot. Staand peddelend verken je in alle rust de mooiste baaien, en het is meteen een mooie workout!
Lokale omstandigheden
- Huur je een boot in Nederland? Check dan altijd of er actuele Wateralmanakken 1 en 2 en getijdetafels aan boord zijn. Informatie uit de Wateralmanakken is ook via de Waterkaarten app te gebruiken.
- Soms zijn de pilots (gedetailleerd navigatieboeken) en navigatiekaarten van de verhuurder in mindere staat of verouderd. Het is het overwegen waard om ze zelf vooraf aan te schaffen.
- Vaar je in getijdewater? Vraag de verhuurder dan ook of er lokale en recente getijdentabellen aan boord zijn. Als backup zijn navigatie-apps voor je tablet of telefoon ook erg handig.
- Check vooraf op welke manier je weersvoorspellingen kunt binnenhalen. Is er bijvoorbeeld gratis wifi in de havens, dan kun je met telefoon of tablet in elk geval regelmatig updates downloaden (bijvoorbeeld via de app van Windguru).
- Maak een briefje met belangrijke telefoonnummers van de verhuurder, voor geval van schade of nood.
Veiligheid
- Zijn er noodsignalen (noodvuurwerk) aan boord en is de datum niet verlopen?
- Welke navigatiemiddelen zijn aanwezig en werken ze?
- Geeft de dieptemeter de diepte onder de kiel of onder het vlak (bodem)?
- Vraag na of het kompas geijkt is en wanneer.
"Draait de schroef linksom of rechtsom?"
Scheepscontrole
- Zorg dat je de diepgang en hoogte van het schip weet, zodat er geen verassingen ontstaan terwijl je vaart.
- Draait de schroef linksom of rechtsom? Door het wieleffect kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om met een rechtsdraaiende schroef achteruit een bocht naar stuurboord te maken.
- Doet alle navigatieverlichting (boord-, hek-, anker- en toplicht) het?
- Hoe kan de accu worden opgeladen? Is er een omvormer aan boord?
- Waar liggen de brandblusser en EHBO-kist?
- Waar ligt het noodroer?
- Hoeveel liter water is er aan boord en is het vers? Waar zit de tankdop?
- Hoeveel liter brandstof is er aan boord? Waar zit de tankdop?
- Welke brandstof mag je tanken? Hou er rekening mee dat rode diesel binnen de EU verboden is voor de pleziervaart.
Bij aankomst
- Bekijk de boot goed en geef eventuele beschadigingen voor afvaart door aan de verhuurder.
- Controleer of het inventaris dat op de inventarislijst staat compleet is en check of er nog dingen nodig zijn (zoals een zaklamp of kurkentrekker).
- Zorg dat je goed weet hoe alle elektronica aan boord werkt en hoe je een zekering kunt vervangen als dat nodig is.
- Controleer de zeilen voor je vertrekt. Kijk waar de vallen lopen, hoe de lieren werken, wat de procedure is om de zeilen te hijsen en strijken en vraag aan de verhuurder hoe het reefsysteem werkt.
- Zorg dat het anker en de reddingsboei gebruiksklaar zijn.
- Controleer of reddingvesten van het type 275n (veel drijfvermogen) aan boord zijn en controleer op aanwezigheid van lifelines. Voor kinderen zijn reddingvesten met schuim vaak beter dan automatische vesten die bijvoorbeeld opblazen op het moment dat ze in het water willen spelen.
Boot huren
Essentieel in je voorbereiding is natuurlijk de huur van de boot zelf. Laat je door onze experts helpen bij het vinden van jouw ideale vaarvakantie.