Boot huren in Zuid-Dalmatië: praktische tips
Zuid-Dalmatië vormt een perfect decor voor een vaarvakantie. Huur een boot vanuit Dubrovnik en geniet het ruime vaarwater en de parelachtige Elafieten eilanden ten noordwesten van de populaire vertrekhaven.
Varen in Zuid-Dalmatië
‘Wat je ver haalt is lekker’ wordt wel eens gezegd. Dit geldt zeker voor het vaarwater in de Kroatische exclave Zuid-Dalmatië, met als voornaamste vertrekhaven de iconische kustplaats Dubrovnik. Het vaargebied Zuid-Dalmatië wordt in het noorden begrensd door het eiland Hvar (Midden-Dalmatië) en in het zuiden door Montenegro. De eilanden die binnen het Zuid-Dalmatische vaargebied vallen zijn: Korčula, Mljet, Lastovo, het kleine Sušac, en in het noorden het bijzonder langgerekte schiereiland Pelješac.
Meteen naar:
Dubrovnik
Dubrovnik, een stad om in te lijsten, is lastig met de auto te bereiken en kan in de zomer erg druk zijn. Gelukkig zijn de nabijgelegen eilanden pareltjes in zee, want Zuid-Dalmatië is veel meer dan Dubrovnik alleen. Wie denkt dat het zuidelijker ook schraler wordt heeft het mis. Deze zonnige eilanden zijn tegen de verwachting in onvoorstelbaar groen. Zó groen dat er op verschillende plaatsen eerder van woud gesproken kan worden dan van begroeiing. Het is niet voor niets dat verschillende delen uitgeroepen zijn tot nationaal park.
Ruim vaarwater
De serene schoonheid van de eilanden in Zuid-Dalmatië steken met kop en schouders boven alle andere eilanden uit, en er is geen eiland dat uit de toon valt. In combinatie met het ruime vaarwater voor zeilers is het een vijfsterren plaats op aarde dat zich moeilijk laat meten met andere vaargebieden.
Weer en klimaat
Het vaarseizoen is aanmerkelijk langer dan in Istrië en de temperaturen liggen zowel overdag als ’s nachts aanmerkelijk hoger. De bora komt hier zeker wel voor, maar is een stuk minder meedogenloosheid dan in Noord-Dalmatië en Istrië.
Bereikbaarheid
Zuid-Dalmatië ligt ingeklemd tussen Bosnië-Herzegovina in het noorden, Montenegro in het zuiden en de Adriatische Zee in het zuidwesten. De Kroatische kustlijn wordt door Bosnië-Herzegovina over een afstand van 8 kilometer onderbroken en Zuid-Dalmatië heeft dus geen directe aansluiting met de rest van Kroatië. Daarom spreekt men van de ‘exclave’ Zuid-Dalmatië. Vanuit Noord-Europa ben je met de auto ruim twee dagen onderweg. Vliegen is een alternatief, maar niet altijd even goedkoop en minder duurzaam.
"Plekjes zoals hier zijn in heel Europa schaars, zo niet onvindbaar"
Natuur
Dit stukje Zuid- Europa is groener dan je zou verwachten. Verbaas je niet als je herten of wilde zwijnen ziet struinen. Behalve op de eilanden tref je ook langs de Zuid-Dalmatische kust een verbazingwekkend mooie natuur. Plekjes zoals hier zijn in heel Europa schaars, zo niet onvindbaar.
Het vaargebied
Ten zuiden of zuidoosten van Dubrovnik liggen geen eilanden of havens van betekenis. Enkel de kustplaats en inklaringshaven Cavtat (10 mijl zuidwesten van Dubrovnik) is een plaats die voor doorreizende jachten interessant is. Ten westen van Dubrovnik ligt een parelachtige archipel in dit zeilwalhalla.
Inklaren Kroatië
Het is niet aan te bevelen om zonder geldige papieren (Vignet etc.) vanuit Montenegro of andere zuidelijke bestemmingen komend, de Kroatische wateren binnen te varen. In iedere haven wordt je binnenkomst geregistreerd waarmee de pakkans honderd procent is, met hoge boetes tot gevolg.
Afstanden
In Zuid-Dalmatië heb je de gelegenheid om lekker te zeilen, want er is ruimte voor flinke rakken over één boeg. Hinderlijke scheepvaart of smalle zee-engtes zijn er nauwelijks. De grootste afstand op open water tussen de eilanden (Mljet – Lastovo) bedraagt iets meer dan 20 mijl waarmee het navigeren onder normale (kraakheldere) omstandigheden op zicht kan blijven gebeuren. Er is één gebied waar zich een uitgebreid rifcomplex bevindt: Vrhovnjaci en Lastovnjaci (Donji školji).
Alles over varen in Kroatië