Vakanties op het waterVakanties op het water
  • Vaarvakanties
    • Boot huren
    • Bestemmingen
      • Nederland
        • Amsterdam
        • Brabant
        • Drenthe
        • Friesland
        • Groene Hart
      • België
        • Belgische Maas
        • Brussel
      • Duitsland
        • Berlijn
      • Frankrijk
      • Griekenland
        • Golf van Patras
        • Cycladen
        • De Argolische en Saronische Golf
        • Sporaden
        • Dodekanesos
        • Ionische Zee
      • Kroatië
        • Istrië
        • Golf van Kvarner
        • Noord-Dalmatië
        • Midden-Dalmatië
        • Zuid-Dalmatië
      • Zweden
    • Reisverhalen

      Duitsland

      Ontdek onze vaarvakanties in Duitsland

      Boot huren Mecklenburg-Vorpommern | 100 meren-route

      Huur een motorboot in het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern. Vanaf € 619,- per week (2-pers. boot), geen vaarbewijs nodig.

      Boot huren Duitsland

      Hou je van bosrijke landschappen, een uitgestrekt merengebieden zoals Mecklenburg-Vorpommern en prachtige rivieren met wijnvelden en talloze kastelen? Dan is een vaarvakantie in Duitsland iets voor jou!

      Meteen naar:

      Varen in Duitsland met eigen boot

      Motorboot huren in Duitsland

      Zeilboot huren in Duitsland

      Motorboot varen door Berlijn, Duitsland

      Varen in Duitsland met eigen boot

      Als je een vaartocht naar en door Duitsland overweegt, moet je voor je gaat eerst het antwoord op een aantal vragen weten. Bijvoorbeeld: waar kan ik varen in Duitsland, wat zijn de mogelijkheden, hoeveel tijd moet ik uittrekken voor mijn reis, heb ik een Rijnpatent nodig, welke scheepspapieren moet ik aan boord hebben? Alles over varen op de mooiste rivieren en meren van Duitsland vind je hier overzichtelijk bij elkaar.

      Rivieren in Duitsland

      Duitsland heeft een veel grotere oppervlakte dan ons eigen land, en er loopt dan ook een groot aantal bevaarbare rivieren door alle delen van het land. Denk aan de Main, de Donau, of de wat minder bekende Neckar. Of iets dichter bij huis de Rijn, de Eems, de Moezel, de Saar, de Weser en de Elbe. Veel van deze rivieren sluiten op elkaar aan, hetzij omdat ze in een zusterrivier uitmonden, hetzij omdat er kanalen zijn aangelegd om de verbinding te vormen.

      Vaarroutes Duitsland

      Vooral de route naar Berlijn is populair, niet alleen omdat Berlijn een zeer interessante stad met een indrukwekkende geschiedenis is, maar ook omdat de stad is omgeven door een prachtig en uitgestrekt watersportgebied. Zeker even aantrekkelijk is het ‘Rondje Moezel’, een lange reis over de Maas, de Moezel en de Rijn, die door de landen België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland loopt. Maar ook dichtbij Nederland zijn er mooie tochten te maken, bijvoorbeeld naar Oost-Friesland, te bereiken over de rivier de Eems.

      "Dit is verreweg de meest ontspannen manier om de Duitse grens over te gaan"

      Varen naar Duitsland - toegangsroutes

      Je kunt via het water eigenlijk maar op drie manieren binnendoor naar Duitsland: over de Rijn, via het Haren-Ruitenbroekkanaal of via de Eems-Dollard. En daarbij kun je erover twisten in hoeverre deze laatste optie echt ‘binnendoor’ is… Over de Rijn vaar je tegen de stroming in als je uit Nederland komt, dus de route over deze drukbevaren rivier wordt vaak voor de terugweg bewaard. Blijft over de toegangsroute via het Haren-Ruitenbroekkanaal: dit is verreweg de meest ontspannen manier om de Duitse grens over te gaan. Je bereikt het Haren-Ruitenbroekkanaal via de Drentse en/of Groningse kanalen.

      Mittellandkanaal

      De belangrijkste route vanaf Nederland richting Berlijn loopt over het Mittellandkanaal. Dit druk bevaren kanaal bereik je via de Rijn of via het Haren-Ruitenbroekkanaal en het Dortmund-Eemskanaal. Het 326 km lange Mittellandkanaal sluit in de buurt van Magdeburg aan op het Elbe-Havelkanaal, dat overgaat in de Havel. Dit is de meest rechte en korte weg naar Berlijn, maar - ondanks de interessante steden onderweg - als vaarweg is het Mittellandkanaal een tikje saai.

      Langere vaarroutes

      Langere maar leukere routes lopen wat meer noordwaarts via de Weser, de Elbe-Weser-Schifffahrtsweg en de Elbe.

      Rondje Moezel

      Het ‘rondje Moezel’ loopt na een flinke tocht door België en Frankrijk over de prachtige rivier de Moezel en aansluitend over de Rijn: de belangrijkste vaarweg van West-Europa.

      Op de Moezel vaar je vlak langs de wijnvelden
      Op de Moezel vaar je vlak langs de wijnvelden.

      Varen op de Moezel en Saar

      Ook het gebied rond de rivieren Moezel en Saar is een zeer populaire bestemming voor een vaarvakantie. Je vaart hier te midden van steile heuvels met spectaculaire rotspartijen of zonnige wijnvelden. Onderweg liggen diverse historische steden en tal van burchten en kastelen. Een uitstapje heen en terug over de relatief korte rivier de Lahn is een aanrader!

      Naar de Oostzee

      Een belangrijke route die deels of geheel binnendoor gemaakt kan worden is de vaarroute naar de Oostzee. Veel zeilers zullen het liefst buitenom varen, maar met veel wind of weinig tijd kunnen ze door gebruik te maken van het Noord-Oostzeekanaal binnendoor naar Kiel varen en hiermee de extra kilometers van het ronden van Jutland vermijden.

      "In Duitsland is geen vaarvignet verplicht"

      Planning en reistijd

      Omdat Duitsland een groot land is, heb je voor de meeste routes wel wat tijd nodig. Als je naar Berlijn heen en weer wilt varen en ook nog tijd wilt overhouden voor een bezoek aan die stad, dan is een week of vijf a zes eigenlijk wel het minimum. Ook voor het rondje Moezel moet je ongeveer zoveel tijd uittrekken. Beide routes kun je uiteraard in minder tijd doen, maar dan ben je alleen maar aan het varen. Als je minder tijd te besteden hebt, zijn er ook kleinere rondjes door Duitsland te maken, bijvoorbeeld over de Eems of over de Weser.

      Vaarvignet Duitsland

      In tegenstelling tot in Vlaanderen of Frankrijk is voor het varen in Duitsland geen vaarvignet verplicht. Bijna overal kun je kosteloos varen, met als uitzondering het Noord-Oostzeekanaal (NOK) en de Elbe-Weser-Schifffahrtsweg, twee vaarwegen waar een bescheiden kanaalgeld geheven wordt. Een enkele keer zul je wat sluisgeld moeten betalen. Ook kun je op veel plekken, uiteraard buiten de jachthavens, kosteloos overnachten.

      Vaarbewijs Duitsland 

      De Duitse regels voor het wel of niet verplicht zijn een vaarbewijs te bezitten wijken iets af van die in Nederland. Om te varen met een motorschip met een motorvermogen boven 11,03 kW (15 pk) en een scheepslengte tot 20 m is in Duitsland een vaarbewijs verplicht. Vaarbewijs 1 volstaat hier. Op de Rijn in Duitsland is de regelgeving afwijkend: hier geldt deze vaarbewijsplicht al vanaf een motorvermogen van 3,68 kW (5 pk) en tot een scheepslengte van 15 m.

      Varen door Duitsland
      In Oost-Friesland vaar je over aantrekkelijke getijdenriviertjes.

      Wel of geen Rijnpatent

      Voor de meeste jachten is een Rijnpatent niet verplicht. Het zit namelijk zo: op de Rijn geldt voor schepen met een lengte tussen de 20 en 25 m lengte, de plicht dat de schipper in het bezit is van een Sportpatent en een Streckenzeugnis. Een Streckenzeugnis is een bewijs van praktische kennis van de vaarweg. Je moet kunnen aantonen dat je vier keer stroomopwaarts en vier keer stroomafwaarts (een deel van) de Rijn hebt bevaren, dit kan in het kader van een cursus. Er zijn diverse vaarscholen die deze cursussen aanbieden.

      Vaarregels in Duitsland 

      Over het algemeen genomen gelden in Duitsland ongeveer dezelfde vaarregels op het water als in Nederland, denk hierbij bijvoorbeeld aan bekende voorrangsregels, zoals klein wijkt voor groot. Wel is het aan boord hebben van een aantal papieren zoals ICP en ICC verplicht.

      Varen door Duitsland: scheepspapieren

      Het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP) is een internationaal eigendomsbewijs, dat je kunt kopen in de webshop van het Watersportverbond. Hiermee kun je aantonen dat je schip jouw eigendom is. Ook het aan boord hebben van een ICC (een internationaal vaarbewijs) is voor de bestuurders van een gemiddelde motorboot verplicht.

      "De planning van een vaardag is haast onmogelijk zonder waterkaart"

      ICC

      Sinds 2010 wordt het ICC direct in combinatie met het Klein Vaarbewijs op één document verstrekt. Op het ICC staat dan 'International Certificate for Operators of Pleasure Craft'. Om dit ICC te kunnen aanvragen, moet je een Nederlands vaarbewijs hebben, zelfs al is dat in Nederland voor jouw schip niet verplicht. Heb je een vaarbewijs van voor deze datum, dan kun je dit vaarbewijs bij via het CBR om laten omzetten naar het nieuwe exemplaar met ICC.

      Waterkaarten en boeken

      Op het water kun je niet zonder goede waterkaart om je te oriënteren of om te kijken waar ondieptes in de rivier liggen, of wanneer de eerstvolgende sluis er aan komt. Ook de planning van een vaardag is haast onmogelijk zonder waterkaart. Voor Duitsland zijn de waterkaarten van NV Verlag (papier en digitaal), Delius Klasing, Verlag Rheinschiffahrt en Kartenwerft de meest gebruikte. Wie liever digitaal navigeert kan kiezen uit vaarkaarten van bijvoorbeeld Waterkaarten, Stentec, Navionics of PC-Navigo.

      23 toertochten door Duitsland

      23 Toertochten door Duitsland, Frank KoorneefVoor iedereen die een kortere of langere vaartocht door Duitsland wil gaan maken, is er nu de nieuwe gids '23 Toertochten in Duitsland' van Frank Koorneef. De meest populaire vaarbestemmingen staan uitgebreid beschreven aan de hand van slimme routes, die gemakkelijk aan elkaar te koppelen zijn. Met deze vaargids maak je goed voorbereid het rondje over de Moezel of ga je op toertocht naar Berlijn. Maar er zijn ook volop bestemmingen dichterbij huis beschreven, zoals naar Oost-Friesland via de Eems of naar de historische stad Bremen via de Weser. Uiteraard vind je in dit boek ook alles over het plannen van je reis, naast regelgeving en handige tips. Bestel hier jouw exemplaar van 23 toertochten door Duitsland.

      Boot huren in Duitsland

      Motorboot huren: vaargebieden

      Het meest populaire vaargebied van Duitsland is het uitgestrekte merengebied in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, dat vaak ‘het blauwe paradijs’ wordt genoemd. Dit is een met de Friese meren te vergelijken watersportgebied, maar dan veel uitgestrekter en gelegen in een bebost en vaak heuvelachtig landschap. Hier vind je de meeste mogelijkheden om een schip te huren, op nog geen zeven uur rijden vanaf Utrecht. Ook rond Berlijn en Brandenburg zijn goede chartermogelijkheden te vinden.

      Lees meer over varen in Mecklenburg-Vorpommern


      Huur een motorboot in Mecklenburg-Vorpommern

      Motorboot huren zonder vaarbewijs

      Als je geen vaarbewijs hebt en in de vergunningsvrije gebieden van Duitsland wilt varen (waaronder de waterwegen rond Mecklenburg-Vorpommern), zijn de verhuurbedrijven verplicht je voor vertrek extra lessen te geven.

      Drijvende huisjes huren in Duitsland
      In het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern kun je ook drijvende huisjes huren.

       

      Zoek een boot

      Zoek een boot

      Vind een boot voor deze vaarvakantie.

      Ontdek de vaargebieden in Duitsland

      Berlijn

      Wat is er mooier dan op eigen kiel helemaal naar het indrukwekkende Berlijn te varen? Alles over de vaarroutes naar Berlijn en de vaargebieden rond de stad.

      Google Reviews VvKR logo

      Zekerheid

      Vakantiesophetwater.nl© is sinds 2024 aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Wij hebben het officiële agentschap voor verschillende gerenommeerde verhuurbedrijven. Omdat we zelf met honderden boten hebben gevaren, kunnen wij altijd advies op maat geven.

      Liesbeth Ard-Jan Marieke Vincent Daphne

      Wie zijn we

      Onze vaarvakantiespecialisten helpen je graag bij het samenstellen van jouw perfecte vakantie op het water. Heb je een vraag over het boeken van een vaarvakantie? Lees onze veelgestelde vragen, stuur een mail of stel je vraag via WhatsApp.

      Nieuwsbrief

      Schrijf je in en ontvang kortingen op droomreizen, reisverhalen, chartertips & watersport trends.

      INSCHRIJVEN
      Zoek & boek
      Reisverhalen
      Praktisch
      Over ons
      Veelgestelde vragen
      Privacystatement
      Algemene Voorwaarden
      Vakantiesophetwater.nl
      KvKnr. 59467096
      crew@vakantiesophetwater.nl

      ©2021 Vakantiesophetwater.nl. Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze schriftelijke toestemming.