Boot huren in Midden-Dalmatië: praktische tips
Waarom je in Midden-Dalmatië een boot wilt huren? Populaire vertrekhavens als Split, Kaštela en Trogir, ruim vaarwater, voldoende havens op haalbare afstanden en een veelheid aan adembenemende baaien. Midden-Dalmatië is een ronduit geweldige vaarbestemming.
Varen in Midden-Dalmatië
Midden-Dalmatië is een vaargebied met adembenemende eilanden. Het ligt tussen kaap Ploča, ten zuiden van Rogoznica in het westen, en de kustplaats Drvenik in het oosten (niet te verwarren met de Drvenikeilanden in het westen van dit vaargebied). Eilanden die tot dit vaargebied gerekend worden zijn van west naar oost: de Drvenikeilanden, Čiovo, Šolta, Brač, Hvar, Vis, Biševo, Šćedro.
Meteen naar:
Vertrekhavens en bereikbaarheid
Vertrek vanuit Rogoznica, Kremik, Šibenik of Trogir
Vertrekhavens
De populaire vertrekhaven Split ligt aan een goede snelweg naar het zuiden én beschikt over een luchthaven. De middeleeuwse stad heeft niet alleen zelf, maar ook in de directe omgeving meerdere jachthavens van waaruit vertrokken kan worden, zoals Kaštela en Trogir. Split heeft een indrukwekkend historisch stadscentrum, maar het nabijgelegen Trogir, opgenomen in de werelderfgoedlijst, is misschien nog wel mooier.
Mooiste eilanden
De haven van Kaštela, in een beschutte baai tussen Split en Trogir, is ook een gunstige uitgangspositie voor een vaarvakantie. Vanuit hier kun je koers zetten naar de groene eilanden, zoals Šolta, Brač, Hvar, Vis, Biševo en niet te vergeten het kleine Sušac: de smaakmakers van Midden-Dalmatië. Met niet al te veel moeite kun je vanuit hier ook in Zuid-Dalmatië verzeild raken, waarop de vaarroutes naadloos aansluiting bieden.
Aantal eilanden
Midden-Dalmatië onderscheidt zich in vele opzichten van Noord-Dalmatië. Het aantal eilanden is minder talrijk en ook riffen en rotspartijen zijn veel geringer in aantal. Ook zijn de eilanden wonderbaarlijk groen en vruchtbaar en is een veelheid aan cultuurschatten onaangetast bewaard gebleven.
Populaire zeilbestemming
Tussen Italië en Kroatië ligt de worstvormige rots Palagruza met zijn vuurtoren eenzaam in zee. Een bijzondere ervaring voor de fijnproever om naartoe te varen. De Dalmatische vaargebieden zijn doordrenkt met middeleeuwse vissersplaatsjes, die het land tot zo’n populaire zeilbestemming maken. Jachten trekken er massaal op uit om via een labyrint van binnenzeeën, zeestraten en kanalen tussen de eilanden van Dalmatië te zwerven. Sedmovrace bijvoorbeeld, een ingesloten baai tussen de eilanden Molat, Sestrunj, Dugi otok en een paar kleine rotsen, staat bekend als de Seven gates. Sedmovrace is namelijk via zeven openingen te bereiken.
Zeilen in Midden-Dalmatië
Omdat de eilanddichtheid in Midden-Dalmatië veel dunner is dan in Noord-Dalmatië, blijft er ruim zeilwater over. Wil je lange rakken kunnen zeilen onder gunstige omstandigheden, dan kan dat een doorslaggevende factor zijn om voor Midden-Dalmatië te kiezen.
Weer en klimaat
Midden-Dalmatië ligt niet zó ver van Noord-Dalmatië verwijderd dat er van een klimaatverschil kan worden gesproken. Toch is het seizoen in het nabijgelegen Zuid-Dalmatië beduidend langer dan in Istrië en ligt Midden-Dalmatië in een overgangsgebied. Maar de bora kan zich hier op plaatsen nog altijd indrukwekkend manifesteren. Beruchte plekjes zijn de baai van Kaštela, Makarska en Ploče.
"De tolweg Dalmatina vormt een probleemloze verbinding tot Split"
Jugo
Omdat de dun gezaaide eilanden langgerekt zijn en de zeestraten ertussen veel ruimer dan in Noord-Dalmatië, kunnen golven zich hier beter ontwikkelen. Dit komt het sterkst tot uitdrukking tijdens een doorstaande jugo die in dezelfde richting waait als het vaarwater tussen de eilanden en de kust stroomt. Van zee af hebben golven dan ruimte om zich op te bouwen om vervolgens tussen de eilanden te worden doorgeperst waardoor ze nog wat steiler worden.
Vertrekhavens en bereikbaarheid
Vliegen of rijden? Het moet gezegd dat de schitterende tolweg Dalmatina vanuit het noorden een probleemloze verbinding vormt tot Split. Toch heb je zeker twee dagen nodig via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië de vertrekhaven in Split te bereiken. Bedenk dat deze afstand op de terugreis (met mogelijke files) na een zeilvakantie erg tegen kan vallen. Het vliegveld van Split ligt aan de baai van Kaštela en zowel op een steenworp afstand van de charterbases Kaštela, Split en Trogir. Kaštela is het dichtstbij.
Vertrek vanuit Rogoznica, Kremik, Šibenik of Trogir
Wie besloten heeft om met de auto te gaan, kan ook vertrekken vanuit de zuidelijke kustplaatsen in Noord-Dalmatië, zoals Rogoznica, Kremik of Šibenik. Vanuit deze plaatsen heb je de keus om het kompas zowel op Noord- als Midden-Dalmatië te zetten. Ook vanuit de ACI-marina Trogir worden charterjachten aangeboden.
Natuur
Het is op zijn minst verwonderlijk dat juist op de zuidelijker eilanden de natuur zoveel mooier is dan in het koelere en nattere noorden. Er bestaat geen twijfel dat Midden- en Zuid-Dalmatië qua natuur en vegetatie met kop en schouders boven Noord-Dalmatië uitsteken.
Het vaargebied
Het vaargebied lijkt in verhouding met Noord-Dalmatië minder groot, maar schijn bedriegt: de omvang is hetzelfde. In Midden-Dalmatië liggen minder eilanden en de eilanden die er zijn, hebben grotere afmetingen. Ook zijn er in dit gebied bijna geen riffen, waardoor er meer ruimte over is om vrij te zeilen. Kenmerkend voor het gebied zijn de lange brede zeestraten die de oostwestverbindingen vormen tussen de lange, bergachtige en evenwijdig aan elkaar gerangschikte eilanden. Het ruige landschap van zowel de kust als de eilanden vormt een uniek decor.
Vaarafstanden
De vaarafstanden zijn aantrekkelijk in Midden-Dalmatië. Er zijn meer dan voldoende havens op haalbare afstanden tussen elkaar en met afstanden van gemiddeld 10 mijl tussen de havens (of meer) en een veelheid aan adembenemende baaien is Midden-Dalmatië een luxe vaarbestemming waar menig land jaloers op kan zijn.
Lees ook:
Het reisverhaal Spetterende vaarvakantie rond Hvar
En het reisverhaal over een motorbootvakantie in Kroatië
Alles over varen in Kroatië