Spetterende vaarvakantie rond Hvar
Kroatië heeft alles in huis voor een schitterende zeilvakantie. Flottieljes zijn hier razend populair en Vakantiesophetwater.nl wilde weleens weten wat er nou zo leuk is aan zeilen met een groep. We huurden een zeilboot bij Sunsail en staken van wal.
Meer interesse in motorboot varen in Kroatië? Lees het verhaal over Varen langs de Kroatische kust
Vaargebied Kroatië
Zelf een zeilboot huren kan best spannend zijn en helemaal in een toch wel uitdagend vaargebied als Kroatië. Dat verklaart ook meteen waarom veel mensen hier kiezen voor een flottielje, waarbij je altijd kunt terugvallen op de deskundige begeleiding. Bij de basis van Sunsail in Agana maken we kennis met de rest van de flottielje, een lekker divers gezelschap dat bestaat uit Slovenen, Zwitsers, Engelsen, Ieren en Duitsers, in de leeftijd van 30 tot en met 70, verdeeld over acht boten. Nu nog volslagen onbekenden, maar dat zal niet lang meer duren.
Jaloersmakende Flottielje leider
Dan verschijnt de flottielje leider, die pas 23 is maar jaloersmakend veel ervaring heeft. Als een echte zeebonk vertelt hij van alles over het vaargebied, de route en de weersverwachting in dit gedeelte van de Adriatische Zee. Met een paar eenvoudige tekeningen legt hij uit hoe je het beste kunt aanleggen en manoeuvreren en welke pilots en kaarten we nodig hebben. Tijdens het varen kunnen we via de marifoon de Hvar1 oproepen, het moederschip van het flottielje. Het uitgangspunt van een flottielje is dat je overal ondersteuning bij krijgt, maar ook dat je - in overleg – altijd je eigen plan kunt trekken.
36-voets zeiljacht
Met ons groepje van vier installeren we ons op de Sunsail 36i, een 11 meter lang zeiljacht van Jeanneau. Met zijn drie ruime hutten een prima formaat boot met zijn vieren. Voordat we de baai van Trogir uitvaren, hijsen we alvast het grootzeil. Altijd handig om dat te doen voor je op volle zee zit, en dat blijkt: er zitten nog twee riffen in het zeil. Niet zo gek, want de afgelopen week is er een bora over het gebied gegaan, een valwind uit de bergen. In dit gebied kan een bora heel plotseling opsteken, dus is het extra fijn dat je met een flottielje altijd terug kunt vallen op de begeleiding.
"Als we het water inlopen, schieten de krabbetjes kriskras weg"
Flottiele zeilen op zee
In een armada van acht boten varen we de zee op. Of beter gezegd: het Kanaal van Split, een beschutte zeestraat achter het eiland Solta. Hier kunnen we in een mooie streep richting Brac varen. “Hvar1, Hvar1, this is the Isabella”, roept Ivo in de marifoon als we de haven van Milna in zicht krijgen. “Isabella, this is Hvar1”, reageert de flottielje-leiding. We krijgen instructies over hoe de wind staat in de haven en over het aanmeren. Met hulp van twee lijnen die we krijgen aangereikt vanaf de kade, liggen we in no time vast. Op ontdekkingstocht!
Snorkelen op Brac
We verkennen de grote baai van Milna, die vier kiezelstranden heeft met dennenbomen daaromheen. Bij een rotsstrandje met glashelder water strijken we neer en terwijl we het water inlopen, schieten de krabbetjes kriskras weg. Met de snorkelset die inbegrepen was bij de boothuur, verkennen we de onderwaterwereld. De bovenwaterwereld wordt ook verkend, maar dan met de sup die we bij de boot gehuurd hebben. Brac is één van de populairste eilanden van Kroatië, en vooral het Zlatni Rat-strand is wereldberoemd (zie verderop), maar wil je een heerlijk strandje weg van alle drukte: Milna is the place to be.
Punch party
De eerste avond op Brac is het meteen feest. En hoe?! Bovenop een rots, met uitzicht over de baai staan grote vrolijk gekleurde kannen drank, met complimenten van de flottielje-leiding. Het feestje is een ideaal excuus om onze mede-flottielje-zeilers een beetje te leren kennen. Want laten we eerlijk zijn: drankje erbij, en je hebt vanzelf een gesprek. Met onze Duitse buurboot bijvoorbeeld, die met zes jonge onervaren zeilers aan dit avontuur zijn begonnen. Ze waren zo slim om voorafgaand aan de flottielje een cursus te doen via Sunsail en zo konden ze toch met vertrouwen de boot op stappen.
Zorgeloze vaarvakantie
Een ouder Engels stel steelt de show van de avond. Hij is slecht ter been en zij heeft weinig zeil-ervaring, maar door de flottielje kunnen ze zorgeloos genieten van hun vakantie op het water. En waar zijn been misschien niet meewerkt, compenseert hij dat moeiteloos met zijn babbel. Als ergens bulderend gelach opstijgt, weet je dat de Engelsman niet ver weg is. En dat is ook precies waar de bemanning van de Sloveense boot op afkomt: “Met acht boten kom je altijd wel leuke mensen tegen”, zegt een Sloveense die nog een keer inschenkt. “Dat maakt de avonden twee keer zo gezellig.”
"De vleugellamme Engelse schipper is weer lekker op dreef"
Eeuwige mistral
’s Ochtends met de sup eropuit om vers brood te halen, wie wil dat nou niet? Er hangt een serene rust in de haven en het enige geluid komt van de peddel in het water. Na het ontbijt komen we met iedereen van de flottielje bij elkaar voor de ochtendbriefing. Het weer is eigenlijk de hele week stabiel. Alleen bij de zeegaten staat ’s ochtends genoeg wind om te zeilen, maar ’s middags zorgt de eeuwige mistral voor bijna twintig knopen wind (windkracht 5). Ons dagafstand is twintig mijl. Dat is een uurtje of vier varen, dus kunnen we rustig aan doen.
Flottielje-diner
We varen rustig de baai uit en na een paar uur zoeken we een mooi plekje om te zwemmen. Daar luisteren we muziek, lezen een boekje en lunchen we uitgebreid. Het goede leven dus, zoals je dat alleen hebt op het water. Als het even later gaat waaien, komen we tot leven en proberen zoveel mogelijk gang te krijgen in de boot. Na een prachtige dag zeilen zijn we bij het plaatsje Jelsa op Hvar. We dineren met de flottielje en sluiten dat af met een lokaal geproduceerde rakija. De jonge flottielje-leiding is niet vies van een drankje en de vleugellamme Engelse schipper is weer lekker op dreef.
Wijnvelden op Hvar
In Jelsa brengt een ietwat schimmige gids ons met gierende banden naar Stari Grad, waar de beste wijnvelden van het eiland liggen. Even later rijden we het erf op van de biologische wijnboerderij Agroturizam Pharos. Een vrolijke serveerster neemt onze bestelling op. “Ik kijk zo blij omdat ik hier mag werken”, verklaart ze. De rook van de grote buitenoven danst naar ons toe. We krijgen peka, een ovengerecht met lam dat vier uur in een met as bedekt pan moet sudderen. Het lamsvlees, de knapperige korst van de aardappels en de aubergine zijn allemaal even goddelijk.
Zlatni rat
Maar we moeten door en de kustlijn van Hvar verdwijnt alweer achter ons als we een groep dolfijnen spotten. Ze springen niet rond de boot zoals in de film, maar je kunt ze maar gezien hebben. Bij een gekke lange smalle landtong gooien we het anker uit. Dit is Zlatni Rat, een van de meest gefotografeerde stranden in Europa. We zwemmen, kajakken, suppen en snorkelen tot we niet meer kunnen en varen door naar Bobovisch, waar we een mooring pakken. Het is duidelijk dat de schippers in de eerste dagen vertrouwen hebben getankt, want de meesten hebben nu amper meer begeleiding nodig.
Kroatische sterrenhemel
Vanuit Bobovisca scheren we met 24 knopen wind razendsnel naar onze laatste bestemming Šešula. We varen tussen de drie eilanden van de oogstrelende baai door en als we hebben aangelegd, duiken we meteen met een grote sprong het water in. Bij het heerlijke kiezelstrand zouden we eindeloos kunnen blijven. Maar het is alweer de laatste avond van de flottielje, dus halen we slingers uit de boot en versieren alle boten van de flottielje. Het feest is deze keer bij ons aan boord, waar we nog één keer onze zorgeloze zeilvakantie onder de heldere Kroatische sterrenhemel vieren.
Varen in Kroatië
Lees hier alles over varen in Kroatië, van populaire vaargebieden tot weersomstandigheden, huurmogelijkheden, vaarroutes en praktische tips.
Zelf flottielje zeilen in Kroatië?
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater.nl
Praktische informatie
Vliegen
Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen op Split. De luchthaven ligt tussen Trogir (10 min) en Split (35 min) in. Tip: ben je toch in Kroatië, plak dan een paar dagen aan je vakantie vast om de schitterende plaatsen Trogir en Split te bezoeken. In het hoogseizoen kan het in Kroatië wel erg druk zijn.
Havens
Het havengeld was ongeveer €50 tot € 100 per nacht voor onze 36-voeter met vier personen aan boord. Voor moorings rond een haven betaal je een stuk minder. De faciliteiten zijn in de meeste havens overigens prima.
Vaarbewijs
Ook voor een flottielje heb je als schipper een vaarbewijs II (ICC costal waters) nodig. Bij de thuisbasis van Sunsail in Agana kun je deze via een cursus halen en bemanningsleden kunnen bijvoorbeeld een RYA Competent Crewcursus certificaat halen. Heb je wel een vaarbewijs, maar ben je onzeker over manoeuvreren en/of navigeren op zee, overweeg dan een (korte) cursus ter plekke voor vertrek.
Weer
Het weer in Kroatië is meestal stabiel, maar vanwege de hoogteverschillen kunnen plotseling valwinden ontstaan. Blijf in dit gebied dus altijd alert. Weerberichten worden op vaste tijdstippen uitgezonden via VHF (marifoon). Check de tijdstippen en marifoonkanalen in de pilot of vraag het na bij de verhuurder op locatie.