Boot huren De Argolische en Saronische Golf
Huur een (zeil)boot vanuit Athene, en ontdek de populaire Saronische- en de wat rustigere Argolische Golf. In dit artikel lees je alles over het klimaat, de heersende winden en de vaarroutes in dit prachtige Griekse vaarparadijs.
De Argolische Golf en Saronische Golf
Deze vaargebieden zijn vanwege hun ligging ten zuiden van Athene zeer geliefd in Griekenland. Ze worden vaak in één adem genoemd als Argo-Saronische Golf, maar zijn gescheiden door een uitloper van Peloponnesos (Argolida). Vanuit Athene – met een kustlijn van 24 kilometer – zijn er goede verbindingen met de havens in dit gebied. Allerlei vaarroutes zijn hier mogelijk. Naast bekende haventjes zoals Aegina, Poros, Hydra en Spetses, waarmee de Argo Saronische Golf vaak geassocieerd wordt, heeft dit vaargebied veel meer te bieden en is er genoeg te ontdekken.
Het weer in de Saronische Golf
Staan de Ionische Eilanden bekend om weinig wind en de Cycladen om een stevige bries, in de Argo-Saronische Golf waait het voor zeilers zelden te hard. In het zuiden van de Argolische Golf, waar de Argolische Golf overgaat in de Egeïsche Zee, kan het steviger waaien, want juist de Egeïsche Zee staat bekend om zijn Meltemi’s. Dit wordt overduidelijk ter hoogte van het zuidelijkgelegen Monemvasia. Wanneer de Meltemi op de Cycladen flink door staat, waait het ook bij Monemvasia en staat de wind pal tegen als je terug moet naar Athene. Als de Meltemi (hoogtepunt in juli en augustus, afnemend in september) opsteekt, heeft dat wel enig effect op de Saronische Golf, maar de kracht is er veel minder. In de Saronische Golf waait het zelden harder dan windkracht 6.
Onweer
Satellietbeelden laten vaak zien dat bewolking zich meestal aftekent boven het vasteland en Peloponnesos. Juist op de grens van land en zee lost de bewolking op. En zo is het meestal. Boven de Egeïsche Zee is het zonnig, terwijl het op Peloponnesos bewolkt en broeierig warm is. Het bijbehorende onweer kan ’s avonds behoorlijk agressief zijn en het indrukwekkende weerlichten is van heinde en verre op zee te zien.
Squall
Soms wordt het Argo-Saronische gebied getrakteerd op een ‘squall’ (korte bui met zeer krachtige wind, soms gepaard met hevige neerslag). Angstaanjagend, maar het duurt nooit lang. Een squall komt nooit als donderslag bij heldere hemel maar zie je duidelijk aankomen. De heldere lucht betrekt en wordt snel heiig. Wolken trekken tegen de heersende windrichting in, soms vergezeld met onweer. Een squall duurt te kort om deining te veroorzaken. Een haven aanlopen tijdens een squall is vanwege de hectiek die daar kan ontstaan vragen om problemen. Wacht (afgetuigd) even af tot het voorbij is.
"In dit gebied zijn ontelbare fraaie en romantische baaien"
Vaarroutes Argo-Saronische Golf
Wie de Argo-Saronische Golf voor één week in gedachten heeft, vaart meestal in zuidwestelijke richting om daarna stuurboord uit de noordwestelijke Argolische Golf in te gaan of verder in zuidwestelijke richting de Egeïsche Zee. Ongemerkt ga je dan voorbij aan de fraaie noordwesthoek van de Saronische Golf.
Het vaarplan
Vanuit Athene zijn veel havenplaatsen een bezoek waard en daarom is een strikte vaarroute moeilijk te geven. Er zijn meer dan twintig haven(tje)s in dit gebied waarbij de ontelbare fraaie en romantische baaien, die ook goede beschutting bieden, buiten beschouwing zijn gelaten. Men kan meerdere malen de Argo-Saronische Golf bezoeken zonder dezelfde havens aan te doen en het is verbazingwekkend dat het gros van de zeilers een vaste route volgt via Aegina, Poros, Hydra en Spetses.
Argolische Golf
Om je uit de charterdrukte vrij te varen, kun je direct naar de Argolische Golf varen. Dat lijkt ver maar is de investering (om 08.00 uur weg uit Athene) waard. Gepasseerde havens dienen zich op de terugtocht aan. Het is sowieso aan te bevelen de eerste twee dagen een flinke ruk naar het zuiden te maken. Zo bouw je een reserve op voor een ontspannen terugreis in geval van tegenwind.
Drukke vaarroute bij Athene
Meestal vertrek je vanuit Alimos Marina in Athene en kom je, eenmaal op zee, vrijwel direct in het 4 mijl brede verkeersscheidingsstelsel dat je haaks over moet steken. De tientallen af- en aanvarende veerboten (die de eilanden bevoorraden) meren af in de haven van Piraeus, de indrukwekkende veerhaven aan de oostzijde van Athene. Kijk tijdens de oversteek van het verkeersscheidingsstelsel niet alleen links en rechts, maar vooral ook veel achterom. Stuurlieden van aanstormende veerboten hebben niet alleen te maken met de zeer drukke vaarroute, maar ook met tientallen jachten die allemaal een andere richting koersen.
Lees ook:
Zeilen rond de Saronische Eilanden
Lees alles over varen in Griekenland