Varen op de Belgische Maas
Op de Belgische Maas vaar je langs steden als Luik, Hoei, Namen en Dinant, en tussen steil oprijzende rotspartijen. En dat op nog geen 200 km van huis, wat wil je nog meer?
Belgische Maas: route
De Belgische Maas is erg populair bij veel Nederlandse watersporters. Natuurlijk als een mooie route onderweg naar Frankrijk, maar vooral ook als reisbestemming voor een ontspannen vaarvakantie van een week of vier. Namen en Dinant zijn de meest tot de verbeelding sprekende steden aan de Maas, en tussen deze twee plaatsen is de rivier op zijn allermooist. Hier rijzen hoge beboste heuvels, en soms zelfs steile klippen, direct boven de rivieroevers omhoog. Bovenop menig heuvel kijkt een stoer fort van grijze stenen, die ongetwijfeld bloedig uit de rotsen gehakt zijn, over de rivier uit.
Sluizen op de Maas
De Maas heeft drie bronnen, die op 348 meter hoogte liggen op het plateau van Langres in Frankrijk. Bij het dorpje Meuse komen deze drie bronnen bij elkaar. De hele rivier is 935 km lang, het bevaarbare deel in België is met 127 km eigenlijk relatief kort. Omdat de Maas een regenrivier is, is de stroomsnelheid afhankelijk van de hoeveelheid regen die in de Ardennen gevallen is. De Maas is gekanaliseerd, onderweg kom je 14 sluizen tegen, die allemaal naast een stuw liggen.
"Bijna elk stadje heeft een rots met vesting"
Varen naar Wallonië
Als je bij Maastricht de grens overgaat, weet je meteen dat je in het buitenland bent. Sluis Ternaaien, gelegen aan de voet van de Sint-Pietersberg, is varend over de Maas de toegangspoort tot België en heeft een on-Nederlands groot verval van 14 meter. Spektakel verzekerd. Bovendien wordt er direct over de grens Frans gesproken: je bent hier in Wallonië.
Scheepvaart op de Maas
Tussen Luik en Hoei verschijnen weliswaar de eerste heuvels op de oevers, maar is er nog een grote rol weggelegd voor de industrie. Dit is ook het drukst door de beroepsvaart bevaren gedeelte van de Belgische Maas. Eenmaal voorbij de kerncentrale van het mooie stadje Hoei vermindert de hoeveelheid industrie en worden de heuvels steeds steiler en groener.
"Vanaf Namen vaar je over een van de mooiste rivierpassages"
Rotsen langs de Maas
De Maas is eeuwenlang zwaar bevochten geweest en dat kun je nog steeds goed zien: bijna elk stadje heeft een machtige vesting op de rotsen boven de huizen. Hoe dichter je Namen nadert, hoe spectaculairder de omgeving van de rivier wordt, zoals bijvoorbeeld rond het dorpje Marche-les-Dames. Vanaf Namen vaar je over een van de mooiste rivierpassages die je maar kunt bedenken. Steile, kale klippen rijzen op verschillende plaatsen direct uit de rivier op en gemoedelijke dorpjes, sierlijke kastelen en buitenhuizen wisselen elkaar af. De rivier blijft prachtig tot ver over de grens met Frankrijk.
Vaarwijzer Belgische binnenwateren
Overweeg je een vaartocht door België dan is Vaarwijzer Belgische binnenwateren interessant voor je. Hierin vind je veel aanvullende informatie over het varen bij onze zuiderburen. Het boek beschrijft alle vaargebieden in zowel Vlaanderen als Wallonië. Deze zeer volledige gids biedt, naast beschrijvingen, vaaraanwijzingen en tips, ook toeristische informatie. Ook het in België startende 'Rondje Moezel', dat over de Maas, de Moezel en de Rijn loopt, staat uitgebreid beschreven in deze vaarwijzer. Bestel hier jouw exemplaar van Vaarwijzer Belgische binnenwateren.
Steden aan de Maas
Luik
Luik is de grootste stad aan de Maas en de derde stad van het land. Met een verleden als mijnstad heeft Luik bij velen 'n saaie en grauwe reputatie, maar dat is niet terecht. Het is een aangename, dynamische stad vol bezienswaardigheden. Mooie oude kerken in de bovenstad en interessante musea, zoals het Maison de la métallurgie et de l'industrie de Liège, gebouwd rond een oude hoogoven. En neem eens een kijkje in het oude stadsdeel, bijvoorbeeld op het gezellige Place du Marché of het even verderop gelegen En Feronstrée.
"De vesting biedt een magnifiek uitzicht over stad en rivier"
Hoei
Net zoals Namen en Dinant heeft Hoei een imposante vesting boven stad. De vesting is in 1818 gebouwd door Nederlanders, op de plek waar al sinds de 9de eeuw een kasteel stond. Het fort staat op een hoogte van 45 meter boven de rivier, je kunt te voet naar boven maar er gaat ook een kabelbaantje. Aan de voet van het fort staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar aan gebouwd is van 1311 tot 1536. Het centrale punt van Hoei is de Grote Markt, Grand Place op z'n Frans. Hier vind je de gezelligste terrassen, een mooie oude fontein en het stadhuis uit 1766.
Namen
De mooist gelegen stad aan de Maas is wellicht Namen. Ooit is de stad ontstaan rond de plek waar de Samber in de Maas uitmondt, en het oude centrum van de stad ligt dan ook eigenlijk meer langs de Samber. Aan de overkant van de Samber draagt een enorme rots de trots van Namen: de citadel. Deze uitgestrekte vesting ligt op een hoogte van maar liefst 100 meter boven de rivier, en biedt een magnifiek uitzicht over stad en rivier. Een terrasje pik je op het gezelligste plein van Namen, de Place du Marché aux Légumes.
Dinant
Dinant is populair onder Belgische en Nederlandse watersporters. Dat komt voor een groot deel door de ligging. Vanaf de brug of vanaf de overkant kun je erg goed zien hoe een enorme rotsklif, direct achter de vrolijke gekleurde huizen van Dinant, loodrecht omhoog rijst. Bovenop staat een indrukwekkende citadel, zoals bij bijna iedere stad aan de Belgische Maas. Het centrum van Dinant is opvallend smal omdat rots en rivier weinig ruimte voor de bebouwing overlaten. Rond de brug en de rivier vind je de meeste winkels en drukbezochte terrassen, en op de kades is het gezellig druk.
Varen in België
Alle informatie voor jouw ideale vaarvakantie
Ben je opzoek naar praktische informatie en inspiratie over vaarvakanties in België? Kijk hier voor een uitgebreid artikel over varen in België.