Boot huren in Noord-Dalmatië: praktische tips
Betoverend mooi vaarwater is te vinden in Noord-Dalmatië. Huur een (zeil)boot vanuit Zadar, Biograd, Murter of Tribunj en vaar naar de Kornati Eilanden en de wereldberoemde watervallen van Krka.
Varen in Noord-Dalmatië
Voor wie een boot wil huren zijn er in Noord-Dalmatië meerdere vertrekhavens voorhanden. Zadar beschikt over een vliegveld en heeft drie jachthavens. De stad ligt net iets ten noorden van de enorme charterhaven Sukošan, en is via de uitmuntende snelweg eveneens goed per auto bereikbaar. Zadar en Sukošan zijn de voornaamste uitvalsbases voor dit populairste en drukst bezochte vaargebied van Kroatië. Maar ook steden als Biograd, Murter en Tribunj beschikken over goed uitgeruste vertrekhavens.
Meteen naar:
Vertrekhavens Kornati-eilanden
Kornati Eilanden
Het nautische kroonjuweel van Noord-Dalmatië is het nationaal park Kornati Eilanden. Het verheft dit gebied tot een betoverend mooi zeilwater en is vanuit de hierboven genoemde havens vrij eenvoudig te bereiken. Het Noord-Dalmatische vaargebied heeft in het zuiden, bij Skradin, nóg een nationaal park. Dit landinwaarts gelegen park is per jacht goed te bezoeken en de kristalheldere watervallen van Krka staan bekend als een indrukwekkend natuurverschijnsel.
Zadar-archipel
Vanaf het midden van Pag tot en met Rogoznica aan de Dalmatische kust, ligt het eilandrijke vaargebied Noord-Dalmatië. Het gebied, ook wel de Zadar-archipel genoemd, telt inclusief de Kornati-archipel meer dan 300 eilanden en rotsformaties en is vooralsnog veruit het meest populaire chartergebied van Kroatië. De voornaamste eilanden die onder dit gebied vallen zijn: Olib, Silba, Premuda, Ist en Molat in het noorden, Dugiotok, Iž, en Ugljan in het midden en Pašman, Murter, Žut, Zirje en de Kornati-archipel in het zuiden.
Ligplaatsen
De haven- en eilanddichtheid in dit gebied, in combinatie met de reisafstand via de Duitse snelweg naar Noord-Dalmatië, blijken voor veel watersporters een aantrekkelijke samenstelling. Anders gezegd: het kan er met name in de zomer behoorlijk druk zijn, wat het vinden van een ligplaats voor de nacht wel eens lastig maakt. Dé trekpleisters voor Noord-Dalmatië zijn de nationale parken Kornati Eilanden en Krka.
Vertrekhavens Zadar-archipel
Tussen Zadar en Rogoznica biedt de kust uitstekende vertrekhavens om het hierboven genoemde vaargebied te bereiken. Het is verstandig om je keuze voor een vertrekhaven te laten afhangen van welke eilanden in Noord-Dalmatië je in het vaarplan wilt opnemen. Voor zuidelijke routes leveren zuidelijker gelegen vertrekhavens veel tijdwinst op. De door ons gekozen vertrekhavens (Zadar, Sukošan en Biograd) zijn slechts voorbeelden, want je kunt bijvoorbeeld ook vertrekken vanaf het eiland Murter (Betina, Jezera), dat door een brug verbonden is met het vasteland.
Kornati-archipel
Inmiddels worden er ook vanuit Tribunj, Šibenik, Vodice en Rogoznica uitstekende chartervloten aangeboden en vind je in iedere kustplaats met een ontwikkelde jachthaven wel een botenverhuurbedrijf. Vanuit alle vertrekhavens heb je dermate veel keus aan bestemmingen dat je bij het opstellen van een vaarplan makkelijk in de war raakt. De meeste mensen die voor het eerst in Noord-Dalmatië gaan varen, zullen – geïnspireerd door foto’s en verhalen – al gauw de Kornati-archipel tot hun reisdoel verklaren.
Vertrekhavens Kornati-eilanden
Voor een tocht naar deze eilanden heb je vanuit Biograd en Murter een gunstige uitgangspositie. Wie in plaats daarvan naar de noordelijker gelegen eilanden Molat, Ist, Olib, Silba of Premuda wil, vertrekt juist iets gunstiger vanuit Zadar of het nabijgelegen Sukošan. Vanuit Sukošan of Zadar belemmert de relatief lage en onbeweegbare brug (16 m) tussen Pašman en Ugljan een rechtstreekse doorsteek naar de Kornati’s.
Tip: vergeet niet dat Noord-Dalmatië niet alléén uit de Kornati Eilanden bestaat!
Vaarroutes Noord-Dalmatië
Wie als aspirant Kroatiëzeiler ooit de fascinatie en verbazing van de Kornati Eilanden is ontstegen wil misschien eens koers zetten op een van de ándere bestemmingen, die meer dan de moeite waard zijn. Om haven- of ankerplaatsen in routes te rangschikken zijn er vier routesuggesties te bedenken: twee naar het noorden en twee naar het zuiden.
- Vanuit Zadar (of Sukošan) noordwest naar de eilanden Ugljan, Sestrunj, Molat, Dugi otok, Ist, Olib, Silba, Premuda
- Vanuit Zadar (of Sukošan) het land in via het meer van Novigrad naar Obrovac en Karin Zuid
- Vanuit Biograd of Murter naar de zuidelijker gelegen Kornati Eilanden via Pašman, Iž en Žut
- Vanuit Biograd of Murter zuidoost naar Rogoznica via de eilanden Pašman, Vrgada, Murter, Kaprije, Žirje, Kakan, Prvić en Zlarin
Het ligt voor de hand om routes te mixen of een combinatie van havens uit deze routes te maken.
Punten van aandacht in Noord-Dalmatië
Bereikbaarheid
Vanaf de grens met Slovenië begint de ‘Dalmatina’. Een brede snelweg, die vanaf Zagreb (net over de grens) tot diep in het zuiden reikt (Split). Zadar, Sukošan en Šibenik liggen op een steenworp afstand van deze autobaan waarmee de vertrekhavens uitstekend te bereiken zijn. Er zijn diverse vliegverbindingen naar Zadar (en Sukošan). De zuidelijk gelegen havens van Kremik en Rogoznica liggen ook gunstig voor een vertrek naar Midden-Dalmatië.
Het vaargebied
Als je op de zeekaart kijkt kan het je duizelen van de enorme hoeveelheid riffen, rotsen en eilandjes. Al deze rotsmassieven en eilandjes bij elkaar veroorzaken een wirwar van zee-engtes, kanaaltjes en doorsteekjes. Daarmee zijn de onderlinge afstanden tussen de havens aanzienlijk korter dan in de rest van Kroatië en is de havenkeuze enorm.
Navigatie
Als de Zadar-archipel niet met open zee verbonden was, zou je jezelf hier en daar in een labyrint van grote meren kunnen wanen. Dit wil overigens niet zeggen dat je minder voorbereid aan boord kunt stappen. Juist door de veelheid van doorsteekjes tussen de ontelbare rotspartijen begeeft een jacht zich hier in een navigatiedoolhof waarbij je moet blijven opletten op de ontelbare hoeveelheden riffen en klippen.
"Kroatië is met recht trots op de Nationale Parken"
Weer en klimaat
De bora is het sluimerende gevaar dat zich eens in de zoveel tijd (meestal onaangekondigd!) als een monster van het Velebitgebergte naar beneden stort en zich brullend een weg baant over zee om in alle hoeken en gaten zijn prooien te zoeken. Hij waait tijden niet om vervolgens ineens genadeloos toe te slaan. Een fenomeen dat permanent in je achterhoofd moet zitten, want tijdens een stevige bora is navigeren tussen de rotsformaties een haast onmogelijke opgave.
Kale eilanden
Wonderlijk genoeg zijn de Kornati Eilanden en de eilanden in het noordelijk deel van dit vaargebied aanmerkelijk minder groen dan in het zuiden van Dalmatië, om niet te zeggen kaal. De oorzaak hiervan is de bora, die hier eens in de zoveel tijd kleine aangroei verwoestend wegblaast.
Nationale parken
Dat Noord-Dalmatië een bijzondere streek is, blijkt uit de aanwezigheid van twee nationale parken voor watersporters: het nationaal park Kornati Eilanden en het nationaal park Krka. Kroatië is met recht trots op deze gebieden en het ligt voor de hand om je als bezoeker te houden aan de regels die hier gelden. De Kornati-archipel is uniek in de wereld en bestaat uit een enorme hoeveelheid eilanden die een adembenemende aanblik bieden.
Krka
De schoonheid van het nationaal park Krka bestaat uit een eeuwenoude, indrukwekkend groene natuur in het binnenland die gevoed wordt door het zoete water van rivieren en stroompjes uit het achterland. Ze verzamelen zich bij Krka tot een fraai complex van watervallen.
Lees ook:
Het reisverhaal Varen langs de Kroatische kust
Alles over varen in Kroatië