Varen naar Brussel: Europa's hoofdstad
Brussel is minder ver varen dan het lijkt, en ligt niet zuidelijker dan Maastricht. Lees meer over de vaarroute naar en vanuit Brussel, de jachthaven en de bezienswaardigheden.
Vaarroute Brussel
Dankzij de beweegbare bruggen op Zeekanaal Brussel is de stad vanaf de Zeeschelde met staande mast te bereiken. De kortste route naar Brussel loopt vanaf Dordrecht achtereenvolgens over het Hollands Diep, het Volkerak en de Rijn-Scheldeverbinding naar Antwerpen. Daarvandaan vaar je over de Zeeschelde, om ter hoogte van Rupelmonde af te slaan naar Zeekanaal Brussel. Vanaf Dordt kun je met 4-5 stevige vaardagen in Brussel afmeren. Wil je wat rustiger aan doen, reken dan een week.
Vaarroute rechtsom
In plaats van dezelfde weg terug te gaan, kun je vanaf Brussel via het Kanaal Brussel-Charleroi verder zuidwaarts varen en vervolgens een ruime vaarlus maken om terug te keren naar Nederland. Dat kan rechtsom via het Centrumkanaal en Kanaal Nimy-Blaton-Peronne. Via Dender, Leie of Schelde keer je dan terug naar Antwerpen.
Vaarroute linksom
Linksom kun je een rondje maken over de Samber en de Maas. Dan vaar je via steden als Namen, Luik en Maastricht huiswaarts. Voor beide routes moet je, als je niet te veel haast wilt maken, zeker twee weken uittrekken.
Stadsbezoek Brussel
Brussel is een stad met meerdere gezichten. Brussel is hét machtscentrum van Europa, maar heeft ook een romantische kant. Het levendige stadscentrum heeft een van de mooiste stadspleinen ter wereld: de Grote Markt. Sightseeing, winkelen, uit eten, of op ´n terrasje een biertje drinken, in Brussel kan het allemaal. Wanneer je aanlegt in de stad kom je al snel in heerlijke Brusselse sferen.
“De haven ligt aan het park van het Koninklijk Paleis”
Jachthaven Brussel
Om de stad goed te zien en beleven kun je het beste aanleggen in de jachthaven van Brussel, de Bruxelles Royal Yacht Club (BRYC). De haven grenst aan het park van het Koninklijk Paleis, en is dan ook ooit aangelegd om het Koninklijk jacht onder te brengen. Dit idyllische plaatje wordt helaas verstoord door het industrieterrein aan de andere kant van de haven.
Vaarwijzer Belgische binnenwateren
Ga je varen door België dan is Vaarwijzer Belgische binnenwateren interessant voor je. Het boek beschrijft alle vaargebieden in zowel Vlaanderen als Wallonië. Deze zeer volledige gids biedt, naast beschrijvingen, vaaraanwijzingen en tips, ook toeristische informatie. Ook het in België startende 'Rondje Moezel', dat over de Maas, de Moezel en de Rijn loopt, staat uitgebreid beschreven in deze vaarwijzer. Bestel hier jouw exemplaar van Vaarwijzer Belgische binnenwateren.
Lees meer over varen in België
Bezienswaardigheden Brussel
Grote Markt
Bijna alle gebouwen van de Grote Markt zijn in de 17e eeuw in een korte tijd achter elkaar gebouwd. De oorspronkelijke houten gildehuizen werden door een aanval van de Franse troepen door gloeiende kogels in lichterlaaie gezet. De enige gebouwen die de aanval overleefden zijn het rijk versierde stadhuis en het broodhuis dat daar pal tegenover staat. Op de hoek van de Rue la Tête d'Or en de Grote Markt, staat het gildehuis van de schippers. Boven in de gevel is de achtersteven van een schip verwerkt.
St.-Hubertus-galerijen
Chique winkelen doe je in de St.-Hubertus-galerijen, waar speciale voorschriften ervoor zorgen dat hier alleen heel deftige winkels te vinden zijn. Je treft hier dan ook vooral handtassen, lekkernijen, designspulletjes en parfums. Wie liever op vlooienmarkten scharrelt moet naar de volkswijk Marollen. Op het Vossenplein is al meer dan een eeuw iedere dag een markt waarop allerlei voorwerpen te koop liggen, van oude boeken tot snuisterijen.
Bovenstad en Europese wijk
Het is zeker de moeite waard om even naar de bovenstad te lopen. Door de grote paleizen die er staan, heerst in dit hooggelegen stadsdeel een totaal andere sfeer. In de ruim opgezette straten staan hier het Koninklijke Paleis en het Paleis van Justitie. Daarnaast vind je op er ook een aantal belangrijke musea, zoals het Magritte Museum en het Museum voor Schone Kunsten. Niet voor niets heet dit de Kunstberg. Vanaf het terras ervan heb je een prachtig zicht op de oude benedenstad.
"Het uitzicht vanuit de bovenste bol is adembenemend"
Europese wijk
Wie wil zien waar alle Europese besluiten genomen worden, moet naar de Europese wijk. Hier vind je onder meer het Europees Parlement en het bezoekerscentrum Parlamentarium. De gebouwen van het Europees Parlement zijn voorzien van veel glas, misschien om te benadrukken dat de complexe Europese politiek toch echt heel transparant is? De Europese wijk is wat verder uit het centrum, te bereiken via metrostation Maalbeek.
Atomium
Een ijzermolecuul, maar liefst 165 miljard keer vergroot, is het meest opmerkelijke bouwwerk van Brussel. Dit reusachtige schaalmodel is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958. Van buiten is het Atomium al opzienbarend, maar van binnen is het gebouw ronduit futuristisch. In de verbindingen tussen de atoombollen zijn spectaculaire roltrappen aangebracht en het uitzicht vanuit de bovenste bol is adembenemend. In verschillende bollen zijn exposities ingericht.
Varen in België
Alle informatie voor jouw ideale vaarvakantie
Ben je opzoek naar praktische informatie en inspiratie over vaarvakanties in België? Kijk hier voor een uitgebreid artikel over varen in België.