Boot huren Brabant
Een vaartocht over de Brabantse kanalen krijgt al gauw ‘t karakter van een stedentrip. Geen wonder als je bedenkt dat steden als Breda, Tilburg en ’s Hertogenbosch direct aan het water liggen.
Brabantse kanalen
Een vaartocht over de Brabantse kanalen is vooral aantrekkelijk vanwege de leuke steden van Noord-Brabant. Breda koppelt een oergezellige oude binnenstad aan een rijk verleden, waarin stadskastelen zoals het Spanjaardsgat een belangrijke rol in speelden. Tilburg staat bekend om zijn bedrijvigheid en gezelligheid, maar het toppunt van Brabantse charme is misschien wel ’s Hertogenbosch, waar het Bourgondische Brabantse leven bijna spreekwoordelijk is.
Wilhelminakanaal
Omdat het zo voor de hand ligt om in Brabant van stad naar stad te varen, zou je haast vergeten dat tussen deze steden het Brabantse platteland ligt. Op veel plekken, met name aan het Wilhelminakanaal, vaar je door een bijzonder vriendelijk en bosrijk landschap, waar je prima kunt wandelen of fietsen. Vooral rond het mooie dorpje Oirschot, dat op zichzelf al de moeite waard is, liggen mooie bos- en heidegebieden.
"Het Spanjaardsgat speelde een sleutelrol bij de verdediging"
Breda: stad aan de Mark
De mooiste delen rond de Grote Markt zijn bezaaid met terrassen. De Havermarkt is zelfs volledig gevuld met terrasjes, die alleen leeg zijn als het regent. Vanaf de 79 m hoge toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk heb je een mooi overzicht over de stad. Vooral op marktdagen dinsdag en vrijdag heerst op de straten en pleinen een gezellige drukte. Een tip voor rustzoekers is om even een bezoekje te brengen aan het 16de-eeuwse Begijnhof, waar 29 kleine huisjes rond een kruidentuin gegroepeerd zijn.
Passantenhaven Breda
Verspreid over de stad heeft Breda drie stadskastelen, waarvan het tegenover de passantenhaven gelegen Spanjaardsgat het meest in het oog springt. Het Spanjaardsgat speelde als waterpoort een sleutelrol in de verdediging van de stad, bijvoorbeeld tijdens de 80-jarige oorlog. Er vlakbij staat het Kasteel van Breda. Hier is sinds 1826 een militaire academie in gehuisvest. Het derde stadskasteel is Kasteel Bouvigne, dat te midden van siertuinen en een waterpartij een eindje buiten het centrum staat.
Mark en Dintel
Breda is te bereiken via de Mark, een riviertje dat dwars door de binnenstad loopt en als Mark en Dintel westwaarts loopt richting het Volkerak. Het Markkanaal zorgt oostwaarts voor de verbinding tussen de Mark en het Wilhelminakanaal. Breda heeft mooie aanlegplaatsen in het centrum.
Tilburg: modern stadsbeeld
Studentenstad Tilburg heeft een modern centrum met veel gezelligheid, waar regelmatig een feestje te vieren valt. Omdat het midden in een landschap ligt waar veel schapen geteeld werden, ontwikkelde de stad zich tot het centrum van de textielindustrie. Aan het einde van de 19de eeuw stonden er niet minder dan 125 wolfabrieken in Tilburg. Niet lang daarna volgde een neergang en halverwege de 20ste eeuw was de textielnijverheid bijna geheel verdwenen. Op veel plaatsen staan nog oude fabriekspanden, vaak omgebouwd tot museum of winkelcentrum.
"Van handbediende weefgetouwen tot stoommachines"
Tilburgse musea
In een paar zeer uitgestrekte fabriekshallen zit het imposante Textielmuseum. Hier staan werkende machines uit alle tijdperken van de textielindustrie, van handbediende weefgetouwen tot stoommachines. Liefhebbers van moderne kunst komen aan hun trekken in Museum de Pont. Het museum, waar werken van onder meer Marlene Dumas, Anish Kapoor en Willem de Kooning te zien zijn, is gevestigd in een (behoorlijk verbouwde) voormalige textielfabriek.
Wilhelminakanaal en Piushaven
Tilburg ligt aan het Wilhelminakanaal, dat als vaarweg tussen de Amer en Zuid-Willemsvaart ligt. Vanaf het kanaal zie je niet veel van de stad, dus kun je het beste bij kilometerpunt 27 afslaan naar de Piushaven, waar je vlak bij het centrum kunt aanleggen. Over het kanaal naar de Piushaven liggen twee beweegbare bruggen.
Den Bosch: Bourgondisch centrum
Den Bosch (of ’s Hertogenbosch) staat bekend om de Brabantse gezelligheid. Dwalend over de straten en pleinen van de binnenstad doet de stad vanwege de grote dichtheid aan restaurants en cafés Bourgondisch aan. In de wat stillere buurten lijken de straten allemaal wat ouder, smaller en bochtiger. Op veel plaatsen zijn de bejaarde huizen over het water van een riviertje gebouwd. Deze Binnen-Dieze loopt onder grote delen van de binnenstad door. Een rondvaart over dit opmerkelijke riviertje is een absolute aanrader.
"Aan de Zuidwal zijn de vestingwerken nog behoorlijk intact"
Zuid-Willemsvaart, Dommel en Aa
Minder bekend van 's Hertogenbosch is, dat het een van de grootste vestingen van ons land is. Op veel plaatsen is dit nog goed te zien, bijvoorbeeld bij de Citadel op de kruising van de Zuid-Willemsvaart met de Dommel en de Aa. Aan de Zuidwal zijn de vestingwerken nog behoorlijk intact, en het bijzondere van deze locatie is dat de vestingwallen hier direct grenzen aan het groene buitengebied.
Passantenplaatsen
Den Bosch ligt zowel aan de Zuid-Willemsvaart als - sinds een paar jaar - het Máximakanaal. Sinds de opening van het Máximakanaal is de passantenhaven van de stad in de praktijk alleen nog te bereiken via de Gekanaliseerde Dieze. De passantenplaatsen liggen in de Dommel, direct bij het centrum.
Lees meer over vaarroutes in Nederland
Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren
In Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren vind je onmisbare informatie over het varen door Nederland. De Vaarwijzer bevat niet alleen toeristische-, maar ook praktische informatie over de bekende én minder bekende vaarwateren van Nederland. Zo vind je in de Vaarwijzer nog veel meer over het varen naar de Brabantse steden. Bestel hier jouw exemplaar van Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren.