Varen naar Berlijn: vaarroutes en leuke plekjes
Wat is er mooier dan met je eigen boot helemaal naar het indrukwekkende Berlijn te varen? Alles over de vaarroutes naar Berlijn en de vaargebieden rond de stad, zoals het merengebied van Mecklenburg Vorpommern en de Märkische Gewässer in deelstaat Brandenburg.
Varen naar Berlijn
Je kunt op drie manieren via het binnenwater de grens tussen Nederland en Duitsland oversteken: via de Eems-Dollard, wat serieus open water is, of meer beschut via het Haren-Rütenbrockkanaal, of via de Rijn. De Eems-Dollard is te bereiken via het Eemskanaal. Het Haren-Rütenbrockkanaal is te bereiken via het stelsel van Drentse kanalen en takt af tussen Emmer-Compascuum en Ter Apel. De Rijn is te bereiken via de Nederlandse delen ervan: de Gelderse IJssel, de Neder-Rijn, de Waal en het Maas-Waalkanaal.
Vaarroutes naar Berlijn
Er lopen meerdere routes vanuit Nederland naar Berlijn. Het Mittellandkanaal, gevolgd door het Elbe-Havelkanaal, is verreweg de kortste en meeste gebruikte route. Een groot voordeel van de route over het Mittellandkanaal is, dat je onderweg geen groot of getijdenwater hoeft te bevaren.
"Het traject tussen Brandenburg en de Göttin See is het meest aantrekkelijk"
Alternatieve vaarroute
Wat meer noordelijk ligt een alternatieve route, die via Küstenkanal, Hunte, Schifffahrtsweg Elbe-Weser en Elbe loopt. Deze route loopt onder meer via Hamburg en is vooral vanuit Noord-Nederland aantrekkelijk, vanuit het zuiden of midden van ons land maak je er wel een erg grote omweg mee. En omdat deze alternatieve route ook nog eens met veel meer slingers naar Berlijn gaat, maak je heel wat meer kilometers voordat je bij de hoofdstad bent.
Natuurlijk kun je ook, als je voldoende tijd hebt, ervoor kiezen om de ene route voor de heenweg en de andere voor de terugweg te gebruiken, om niet twee keer hetzelfde te hoeven varen.
Mittellandkanaal
Het Mittellandkanaal (MLK) heeft de naam saai te zijn, toch zijn de oevers vaak weelderig begroeid en de vaarweg loopt door een mooie omgeving, zeer geschikt om een dag stil te liggen en eropuit te gaan. Langs het kanaal liggen ook diverse steden, die een langere of kortere tussenstop zeker waard zijn, zoals Osnabrück, Minden, Hannover, Hildesheim, Braunschweig en Wolfsburg. Veel van deze steden liggen niet direct aan het kanaal, maar aan een zijkanaal. Op de plaatsen waar het Mittellandkanaal de rivieren Weser en Elbe oversteekt, liggen spectaculaire kanaalbruggen.
Vaarroute via de Elbe naar Berlijn
Onderweg naar Berlijn vanaf de Elbe passeer je drie vaarwegen: het Elbe-Havelkanaal (EHK), de Untere Havel-Wasserstrasse (UHW) en het Sacrow-Paretzerkanaal, onderdeel van het UHW.
Voor wie over het Mittellandkanaal (MLK) naar Berlijn koerst, is het EHK het logische vervolg. Het kanaal is even eenvormig als zijn voorganger. Het EHK begint bij Sluis Hohenwarte en eindigt op de Plauersee. Vanaf hier bevaar je de rivier de Havel en daarmee de UHW.
Landschappelijk gezien is het gedeelte van deze route tussen Brandenburg en de Göttin See het meest aantrekkelijk. Hier vaar je over de Brandenburger en Potsdamer Havelseen, onderdeel van de Märkische Gewässer, een aaneenschakeling van grotere en kleinere meren, bossen en paleizen, verbonden door een slingerende rivier met talloze aftakkingen. Onderweg liggen zeer interessante steden en dorpen, bijvoorbeeld Burg, Brandenburg en Potsdam.
"Het aantal monumenten dat je kunt ontdekken is enorm"
Dwars door Berlijn varen
Omdat er in Berlijn nauwelijks echte jachthavens zijn, kiezen veel watersporters ervoor om in de omgeving van Potsdam of Spandau een jachthaven te zoeken om daarvandaan, met hun schip als uitvalsbasis, met het openbaar vervoer naar het centrum van Berlijn te gaan.
Het aantal monumenten dat je kunt ontdekken en ervaren is enorm, van de Brandenburger Tor tot de Reichtstag, van het Museumsinsel tot de Kurfürstendam en van De Muur tot Checkpoint Charlie. Ook de tweede wereldoorlog is altijd dichtbij in Berlijn: het Holocaustmonument, één van de meest indrukwekkende monumenten van de stad, is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging.
Varen over de Spree
Maar een stadsbezoek is niet compleet zonder op eigen kiel over de Spree te hebben gevaren. Vanuit Spandau kun je deze spectaculaire vaarroute op een dag varen: heen via de Spree - oftwel de Spree-Oder Wasserstrasse (SOW) - en terug via het Landswehrkanaal. Je vaart door het centrum van Berlijn, waarbij de ene na de andere bezienswaardigheid op de voorbijglijdende oevers te bewonderen is. Denk hierbij aan de Reichtstag, het Museumsinsel of de Berliner Dom.
Ligplaatsen in Berlijn
Op een aantal plaatsen in de Spree zijn aanlegplaatsen te vinden, midden in Berlijn, waar je kosteloos 24 uur mag liggen. Geen van deze plekken is echter bewaakt, ook voorzieningen als water en walstroom ontbreken er. Wel lig je er vlakbij interessante gebouwen. Zo is er een aanlegplaats vlakbij Schloss Charlottenburg en het bijbehorende park, of aanlegplaats Schiffbauerdamm, waar je schuin tegenover de Reichstag ligt.
Varen vanuit Berlijn
Müggelspree
Ten zuidoosten van Berlijn ligt een uitgebreid watersportgebied, dat bestaat uit aanlokkelijke meren en rivieren. Veel beroepsvaart is er niet op deze wateren, dus je kunt hier lekker ontspannen over de meren tuffen. Geen wonder dus dat je in dit gebied veel mogelijkheden hebt om een schip te huren. Je vaart hier over de Dahme, de Langer See of de Seddinsee. Of over de Müggelspree en de weidse Müggelsee. Onderweg zijn tal van beschutte ankerplekken te vinden, evenals aanlegplaatsen bij kleine watersportverenigingen.
Vaarroutes van en naar Berlijn
De meest gebruikte route noordwaarts vanuit Berlijn loopt vanaf Spandau, een voorstad van Berlijn. Je vaart hier over de Havel-Oder-Wasserstrasse (HOW) tot Liebenwalde en kiest dan voor de Obere Havel-Wasserstrasse (OHW), die bij de Ellebogensee overgaat in de Müritz-Havel-Wasserstrasse (MHW). Het hoogtepunt van deze route wordt gevormd door Mecklenburg-Vorpommern, een keten van prachtige meren.
Mecklenburg-Vorpommern
De oevers van Mecklenburg-Vorpommern zijn weelderig bebost en het water is erg schoon. Ook hier vind je veel mogelijkheden om motorboten te huren. Bij het stadje Waren ligt de uitgestrekte Grote Müritz. Via de Müritz-Elde-Wasserstrasse (MEW) bereik je de Elbe ter hoogte van het stadje Dömitz. Het hier beschreven traject tussen Berlijn en Dömitz is eventueel ook te gebruiken als terugweg richting Nederland na een bezoek aan Berlijn.
Lees meer over varen in Mecklenburg-Vorpommern
23 toertochten door Duitsland
Voor iedereen die een kortere of langere vaartocht door Duitsland wil gaan maken, is er de gids '23 Toertochten in Duitsland' van Frank Koorneef. De meest populaire vaarbestemmingen staan uitgebreid beschreven aan de hand van slimme routes, die gemakkelijk aan elkaar te koppelen zijn. In dit boek vind je ook informatie over het plannen van je reis, regelgeving en handige tips. Bestel hier jouw exemplaar van 23 toertochten door Duitsland.
Motorboot huren rond Berlijn
Rond Berlijn zijn diverse mogelijkheden om een motorboot te huren. In de deelstaten Brandenburg en Mecklenburg zijn ontelbaar veel rivieren, kanalen en kleine en grote meren te vinden, die allemaal heel erg uitnodigen om met een huurboot naartoe te gaan.
"De paleizen herinneren aan de glorietijd van de Pruisen"
Motorboot huren in Brandenbrug
In en rond de stad Brandenburg staan diverse kastelen, zeker rond Potsdam waar vele tientallen paleizen dicht bij elkaar staan, die herinneren aan de glorietijd van Pruisen. Hiervan is Slot Sanssouci het allerbekendste maar ook het Neues Palais en Schloss Cecilienhof zijn een bezoek meer dan waard. Vanuit deze regio is Berlijn gemakkelijk te bereiken. Cultuurliefhebbers komen hier beslist aan hun trekken!
Boot huren in Mecklenburg-Vorpommern
Natuurliefhebbers kunnen overwegen om hun charter in Mecklenburg te starten. Het gebied van de Mecklenburgische Seenplatte is doorsneden met smalle stroompjes en kanalen en meren in alle afmetingen, van overzichtelijk klein tot een halve binnenzee. In de laatste categorie valt de Müritz. Dit meer is gevormd in het geologische Weichselien tijdvak en heeft een oppervlakte van 117 km². Dit maakt de Müritz, na het Bodenmeer, het grootste meer van Duitsland.
Varen in Duisland
Lees alles over varen in Duitsland met motor- of zeilboot, met informatie over de rivieren, meren en kanalen.