Boot huren Drenthe
De relatief jonge Veenvaart ligt in het zuidoosten van Drenthe en verbindt diverse oude kanalen in het grensgebied van Drenthe, Groningen en Duitsland. Behalve de mogelijkheid van een prachtig 'rondje Drenthe' biedt de Veenvaart ook een snellere route naar Berlijn.
Veenvaart: locatie
Het in 2013 geopende Koning Willem-Alexanderkanaal is een nieuw gegraven kanaal met een lengte van 6 km. Het ligt in de buurt van Emmen en loopt van de Bladderswijk bij Oranjedorp naar het Scholtenskanaal.
Geschiedenis van de Veenvaart
Met het graven van het Koning Willem-Alexanderkanaal was nog niet de hele vaarverbinding klaar; om de aansluiting compleet te maken moesten er diverse oude kanalen opnieuw bevaarbaar gemaakt worden. Deze kanalen zijn gegraven in de tijd van de vervening, dus vanaf het midden van de 19de eeuw.
“Via de Veenvaart is ook een rondje Veenkoloniën mogelijk”
Stelsel van kanalen
De kanalen in deze regio dienden niet alleen om het veen te ontwateren, maar ook om de gewonnen turf af te voeren. Nadat er geen turf meer werd gestoken in deze regio, liep het gebruik van de kanalen steeds verder terug. Uiteindelijk werden ze eind zestiger jaren gesloten. Dit stelsel van nu weer bevaarbare kanalen, gecombineerd met het Koning Willem-Alexanderkanaal, wordt de Veenvaart genoemd.
Veenpark
Een paar honderd meter voorbij de Koppelsluis komt het Koning Willem-Alexanderkanaal uit in het Scholtenskanaal, waar je met een scherpe draai naar bakboord opdraait. Het Scholtenskanaal is mooi gelegen, tegen een bosrand aan. Je volgt dit kanaal overigens maar voor een kilometer, dan volgt weer een haakse bocht waarmee je de Sint Jozefvaart bereikt. Langs de vaart ligt ook het Veenpark, een openluchtmuseum dat de herinnering aan de veenafgravingen levend houdt. Het laatste deel van de Sint Jozefvaart komt met een beweegbare brug uit in het Oosterdiep.
Het Oosterdiep
Op het Oosterdiep kun je twee kanten op. Stuurboord uit (dus zuidwaarts varend) kun je vrijwel direct midden in het centrum van Barger-Compascuum afmeren. Voorbij de aanlegplaatsen loopt het vaarwater dood. De doorgaande vaart gaat op de splitsing dan ook bakboord uit. Vanaf hier loopt het Oosterdiep bijna pal noordwaarts en van tijd tot tijd passeer je een sluis of beweegbare brug. Bij een knik in de vaart ligt Emmer-Compascuum aan het water. Vijf kilometer verderop kom je uit op een splitsing: stuurboord uit loopt het Haren-Rütenbrockkanaal naar de Eems in Duitsland, rechtdoor ga je richting Ter Apel.
Rondje Veenkoloniën
Met de Veenvaart als verbinding kun je een mooi rondje door Drenthe varen, waarbij je ook de Groningse Veenkoloniën aan kunt doen. Vanaf Meppel loopt deze vaarroute via de (Verlengde) Hoogeveense Vaart naar de Veenvaart. Over de Veenvaart bereik je Ter Apel. Daarvandaan ga je noordwaarts over het Stadskanaal of het Ruiten-Aa-kanaal en de Westerwoldse Aa naar het Winschoterdiep.
“De enige manier om beschut naar Duitsland te varen”
Terugweg
De terugweg richting Meppel loopt over het Noord-Willemskanaal en de Drentse Hoofdvaart. Onderweg doe je grotere steden als Groningen, Assen, Meppel en Hoogeveen aan, en onderweg liggen tal van kleinere, maar niet minder bijzondere plaatsen zoals Bourtange en Winschoten of Stadskanaal en Veendam. Het landschap op de oevers is zeer gevarieerd en het vaarwater is vergeleken met veel andere watersportgebieden heerlijk rustig.
Via Drenthe naar Berlijn
Ongeveer halverwege Emmer-Compascuum en Ter Apel takt het Haren-Rütenbrockkanaal af, waarmee de Eems in Duitsland bereikt kan worden. Voor wie onderweg is naar Berlijn, is dit kanaal de enige manier om via beschut binnenwater naar de binnenwateren van Duitsland te varen. Je kunt vanaf Meppel direct richting de Eems varen.
Wandelen in het Oosterbos
Rond de Koppelsluis ligt het Oosterbos, onderdeel van Geopark de Hondsrug. Dit is niet alleen een erkend natuurpark, maar ook een mooi wandelgebied. Je kunt er uitgebreid de benen strekken en een wandeling maken door de mooie omgeving. Het Oosterbos is aangelegd op hoogveen dat niet is afgegraven. Er zijn aanlegplaatsen bij de Koppelsluis en vlak voor de eerste brug beneden de sluis.
Vaarinformatie
De lengte van het traject van Klazienaveen, aan de Verlengde Hoogeveense Vaart, tot aan het punt waar het Haren-Rütenbrockkanaal aftakt is ongeveer 21 km. Er zijn onderweg aan het vaarwater op veel plekken aanlegplaatsen te vinden, vaak midden in de natuur of op een idyllisch plekje.
- Max. scheepslengte: 27 m
- Max. breedte: 4,80 m
- Max. doorvaarhoogte: 3,50 m
- Max. diepgang 1,50 m (van april-nov) 1,30 m (van nov-april)
- Max. snelheid: 6 km/uur
Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren
In Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren vind je onmisbare informatie over het varen door Nederland. In de uitgebreide gids vind je, behalve toeristische informatie, veel vaaraanwijzingen en tips voor het voorbereiden van een tocht en praktische info over de bekende én minder bekende vaarwateren van Nederland, in alle vaargebieden van Nederland. Zo vind je in de Vaarwijzer nog veel meer informatie over de Veenvaart en de andere Drentse kanalen. Bestel hier jouw exemplaar van Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren.