Vakanties op het waterVakanties op het water
  • Bestemmingen
    • Nederland
      • Amsterdam
      • Groene Hart
      • Friesland
    • België
    • Frankrijk
    • Kroatië
      • Istrië
      • Golf van Kvarner
      • Noord-Dalmatië
      • Midden-Dalmatië
      • Zuid-Dalmatië
    • Griekenland
      • Ionische Zee
      • Golf van Patras
      • Cycladen
      • De Argolische en Saronische Golf
      • Sporaden
      • Dodekanesos
  • Reisverhalen
    • Zeilen
    • Motorboot
    • Overig
  • Praktisch
  • Zoek & boek

Goedkoop een boot huren

  • Nieuwsbrief
    Ontvang kortingen en tips

Goedkoop een boot huren: 20 tips

Goedkoop een boot huren? Dat kan een flinke zoektocht opleveren. Sloepjes en open zeilbootjes zijn nog wel betaalbaar, maar grotere zeiljachten en motorboten kosten al snel duizenden euro’s per week. Toch hoeft een boot huren niet altijd duur te zijn, check deze tips en trucs.

Inhoud:

Prijzen boot huren

Boot huren voor een week

Boot huren voor een dag

Boot huren met korting

Vroegboekkorting en lastminutes

Goedkoop vaargebied

Huurboot verzekeren

Niet dubbel verzekeren

Wat kost een vaarvakantie?

Faciliteiten rond verhuurbedrijven

Liggeld vaargebied

Dieselkosten

Vliegtickets vaargebieden

Tips om goedkoop te vliegen

Goedkoop naar het vliegveld

Auto huren

Huur dichtbij

Vakantiehuisje met boot

Boot huren in Azië

20 korte tips

Boot huren

Prijzen boot huren

Wil je een kajuitboot huren voor een week dan ben je al snel veel geld kwijt. Echt goedkope motorboten en zeiljachten zijn er niet, maar dat heeft een reden. Om een huurboot in goede conditie te houden is er veel onderhoud nodig. Een boot heeft stallings- en ligkosten en moet regelmatig gerepareerd, geschilderd en gepoetst worden. Gelukkig hoef je dat als huurder niet te doen, en dat maakt het huren van een boot nou juist zo aantrekkelijk.

Boot huren voor een midweek

Wist je dat een boot huren voor een midweek vaak niet (veel) duurder is dan een weekend? Dat komt doordat verreweg de meeste mensen in het weekend huren, waardoor de boten gedurende de week vaak stilliggen. Oftewel: heb je tijd, huur dan doordeweeks. Huur je liever voor een hele week? Verderop in het artikel geven we meer besparingstips!

Huur nu een boot voor een midweek

Sloep, Zijlroede, Lemmer
Een sloepje op de Zijlroede in Lemmer.

Boot huren voor een dag

Ook als je een bootje huurt voor een dag valt er wat te besparen. Huur bijvoorbeeld dichtbij (ivm reiskosten), want vaak is er in je eigen omgeving meer te ontdekken dan je denkt. Huur ook geen grotere boot dan je nodig hebt voor het aantal mensen waarmee je gaat. In een klein bootje zit je dichter op het water en de beleving is dus meestal niet minder dan bij een grote boot. Neem je een eigen lunchpakket mee, dan eet je vaak gezonder en lekkerder dan bij een (dure) horecagelegenheid.

“Huur een boot met cabriotent buiten het seizoen”

Boot huren met korting

Een boot huren buiten het seizoen is qua weersomstandigheden altijd een gok, vandaar dat weinig mensen dit doen. Daar kun jij gebruik van maken! Huur je in Nederland, kies dan een boot die ook gezellig is in minder lekker weer. Je kunt dan kiezen voor een boot met veel overdekte leefruimte, zoals een houseboat. Een andere optie is een zeilboot of motorboot met een cabriotent, een overkapping die je makkelijk dicht kunt klappen bij een regenbui. In het buitenland is het vooral een kwestie van zoeken naar een gebied met de meeste zonuren in het voor- of najaar. Turkije of bijvoorbeeld het Griekse Kreta zijn goede opties, maar ook de Provence in Frankrijk heeft relatief veel zonuren voor haar ligging.

Zonuren in Europa
Kaart van het aantal zonuren in Europa.

Vroegboekkorting en lastminutes

Vroegboekkortingen krijg je meestal uiterlijk tot maart. Last minutes zijn altijd te vinden, maar laat in het seizoen is er meer aanbod dan in het voorjaar. Als je dan ook nog met meerdere betalende personen een boot huurt, bespaar je helemaal op de kosten. Privacy hoeft trouwens niet per se een probleem te zijn; er zijn veel huurboten waarbij iedere hut een eigen natte cel (badkamer) heeft.

Goedkoop vaargebied

Het loont om uit te zoeken in welk vaargebied het leven een beetje betaalbaar is. Zo is Turkije goedkoper dan Griekenland, maar op een Grieks eiland ga je voor veel minder geld uit eten dan op een gemiddeld Kroatisch eiland. Het ene land heeft een veel lager prijspeil dan het andere, maar hoe kom je daar achter? Een handig trucje daarvoor is de ‘Big Mac Index’, een bedenksel van tijdschrift The Economist. In deze index worden de Big Mac-prijzen in verschillende landen met elkaar vergeleken. Een Big Mac bestaat namelijk uit producten als vlees, brood en sla, maar ook uit arbeidskosten en elektriciteitsprijzen. Google op ‘Big mac index’, plus het land waar je een boot wilt huren en je krijgt een snelle eerste indruk van de prijzen in dat land.

"Door je goed te verzekeren, kun je een hoop geld besparen"

Huurboot verzekeren

Door je goed te verzekeren, kun je mogelijk een hoop geld besparen. Schepen zijn duur en een relatief kleine schade kan soms al een flinke hap uit het eigen risico nemen. Daarom is het verstandig om uit te zoeken of je het schip WA-verzekerd hebt en of je verzekerd bent tegen diefstal en cascoschade (met inbegrip van extra kosten als bergersloon). Ook mag je van de verhuurder verwachten dat deze de naam van de verzekeringsmaatschappij, het polisnummer en de hoogte van het eigen risico met je deelt. Vraag voordat je boekt ook altijd even naar annuleringsvoorwaarden.

Niet dubbel verzekeren

Bij de verhuurbedrijven kun je tegenwoordig vaak een reis- en annuleringsverzekeringen nemen. De kans is alleen groot dat je al voldoende bent gedekt via je zorgverzekering. Het is zeker de moeite waard dat altijd eerst uit te zoeken. Dat geldt overigens niet alleen bij boten, maar ook bij de huur van een auto. Gaat het om de borg, dan ben je daar waarschijnlijk niet tegen verzekerd. Gelukkig kun je de borg vaak afbetalen. Voor enkele honderden euro’s voorkom je dat je aan het eind van de vakantie een borg van misschien wel duizenden euro’s niet meer terugziet.

Goedkoop boot huren spaarvarken

Wat kost een vaarvakantie?

Een vaarvakantie is niet goedkoop, maar wat kost het precies? We geven hier een voorbeeld van een 30-voets zeiljacht (max 6 personen), die we afzetten tegen een grote catamaran (tot 12 personen) voor de huur van een week.

  Min. Max.
Boothuur 1000 8000 euro
Budget vliegtickets 75 500 euro
Parkeerkosten vliegveld 55 80 euro
Autohuur/ vervoer 300 600 euro

Bijkomende kosten

Afkopen eigen risico 90 800 euro
Eindschoonmaak 50 150 euro
Huur bijboot 100 200 euro
Brandstof boot 50 300 euro
Liggeld 70 350 euro
Parkeren huurauto 35 100 euro
Annuleringsverzekering 5 40 euro
Reisverzekering 45 440 euro
Fietshuur 40 100 euro

Faciliteiten rond botenverhuurbedrijf

Je bespaart honderden euro’s door voordat je begint aan je reis groot in te kopen bij een supermarkt in de buurt van de verhuurbasis. Soms leveren deze supermarkten zelfs gratis tot in de haven. Daar kun je veel geld mee besparen, want in sommige vaargebieden kom je met de boot niet in de buurt van (betaalbare) supermarkten, en op eilanden zijn supermarkten vaak veel duurder omdat alles moet worden geïmporteerd. Maak je gebruik van een huurauto om van het vliegveld bij de verhuurbasis te komen (zie ‘Auto huren’), zorg dan dat je op de route een supermarkt vindt. Vraag ook of je de autosleutels zo laat mogelijk in kan leveren zodat je uitgebreid boodschappen kunt doen.

"Vaak is het rendabel om een bijboot te huren"

Liggeld vaargebied

De verschillen in liggeld kunnen enorm zijn. In Griekenland betaal je over het algemeen weinig tot niks, terwijl je in Kroatië soms 50 euro kwijt bent voor een korte stop. Vaak is het dan ook rendabel een bijboot bij te huren (max. enkele honderden euro’s per week), zodat je gratis kunt ankeren en toch makkelijk aan land kunt.

Dieselkosten

Huur je een motorboot, hou dan rekening met het verbruik. Een snel varende motorboot met twee motoren zal heel veel meer verstoken dan een motorkruiser met één motor. Vaar je verstandig met die snel varende boot, dan scheelt dat overigens ook bakken met geld. Meestal kun je prima met één motor varen en ga je niet boven de rompsnelheid, dan blijft het brandstofverbruik ook binnen de perken. Als je niet zelf hoeft af te tanken is het handig te weten wat de verhuurder rekent voor brandstof. Dieselprijzen kunnen per gebied en zelfs per pompstation behoorlijk verschillen.

Tankstation, Shannon, Ierland
Tankstation aan de Shannon in Ierland.

Vliegtickets vaargebieden

Eén van de belangrijkste manieren om de kosten te drukken op je vaarvakantie is besparen op de vliegtickets. Kijk dus altijd even of de jachthaven van de verhuurder bereikbaar is met een goedkope vliegmaatschappij.

Luchthavens met low cost airlines

1. Schiphol
2. Rotterdam
3. Eindhoven
4. Brussel
5. Charleroi
6. Bremen
7. Münster
8. Dortmund
9. Düsseldorf
10. Weeze
11. Keulen

Tips goedkoop vliegen

1. Stel een prijsalert in voor goedkope vliegtickets.

2. Boek in de goedkope periodes (buiten de schoolvakanties).

3. Reis alleen met handbagage of deel een grote tas

4. Boek voor grote en zware dingen een extra ‘sports item’.

Goedkoop naar het vliegveld

Er zijn steeds meer manieren om goedkoop naar het vliegveld te komen, van speciale taxi’s tot shuttles. Zie de websites van de betreffende luchthavens voor meer informatie over busdiensten. Vooral naar budget vliegvelden reis je vaak goedkoper met de auto, omdat de parkeerkosten meestal ook lager zijn dan bijvoorbeeld op Schiphol. Als de verbinding goed is, komt het openbaar vervoer vaak het voordeligst uit de bus.

"Laat de huurauto klaarzetten bij de haven"

Auto huren

Soms is het voordelig een auto te huren in het land van bestemming om van en naar de luchthaven te rijden. Zeker bij grote afstanden is dat vaak goedkoper dan een taxidienst inschakelen. Via sommige autoverhuurders kun je regelen dat je de auto ophaalt op het vliegveld en bij aankomst de sleutels achterlaat in de buurt van de jachthaven. Als je vaarvakantie voorbij is, kan de auto vervolgens klaar worden gezet bij de jachthaven. Het kost even wat uitzoekwerk, maar dan heb je ook wat. Hou er wel rekening mee dat twee keer één dag een auto huren bijna net zo veel kost als één keer een hele week. Die auto kun je trouwens mooi gebruiken om ergens goedkoop proviand in te slaan.

Huur dichtbij een boot

Voor een mooie vaarvakantie hoef je niet altijd ver weg. Als de verhuurbasis op rijafstand is, bespaar je hoe dan ook op de vervoerskosten. Prachtige zeilgebieden zijn bijvoorbeeld ook te vinden aan de Oostzee, zoals in Noord-Duitsland, of in Polen. Hier is het verrassend vaak mooi weer. Daarbij is de kans groot dat het minder druk is dan op de Middellandse Zee. Ook kun je in alle omringende landen met een motorboot het binnenwater ontdekken. En weet je zeker dat je alle mooie vaargebieden in Nederland al kent?

"Prachtige zeilgebieden zijn ook te vinden aan de Oostzee"

Vakantiehuisje met boot

Huur je een appartement of een huis met een paar bootjes erbij, dan kun je de hele dag op het water zijn, maar slaap je ’s nachts in een goed bed. Zeker als je met een groep of met je familie bent, kan dat financieel aantrekkelijk zijn.

Boot huren in Azië

Een vaarvakantie naar Azië kan interessant worden als je meerdere weken huurt. Korting op het huren van een boot neemt namelijk meestal toe naarmate je langer huurt. Daar komt bij dat het dagelijks leven in Azië zoveel goedkoper is dat de totale kosten al snel vergelijkbaar worden met een vaartocht in Europa. Ook vliegtickets naar Azië worden trouwens steeds goedkoper. Prijsvechters beperken zich namelijk niet meer alleen tot reizen binnen Europa. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod in Thailand.

Goedkoop boot huren: 20 tips

1. Huur een boot voor een midweek in plaats van een weekend.

2. Huur via een particulier.

3. Huur buiten het seizoen.

4. Pak de vroegboekkorting (data verschillen per verhuurder)

5. Huur met meerdere betalende mensen een (grote) boot.

6. Gebruik beursaanbiedingen, bijvoorbeeld van Boot Düsseldorf (3e week van januari).

7. Huur twee of meer weken voor extra korting (en meer vaarplezier!).

8. Het loont om uit te zoeken in welk vaargebied het leven een beetje betaalbaar is.

9. Door je goed te verzekeren, kun je mogelijk een hoop geld besparen.

10. Koop de borg af als dat mogelijk is.

11. Maak van tevoren een reëel kostenplaatje.

12. Huur in een gebied met lage liggelden.

13. Controleer of er goedkope vluchten gaan naar het vaargebied.

14. Bespaar op de transfer naar de luchthaven.

15. Huur een boot met een laag brandstofverbruik.

16. Een huurauto kan goedkoper zijn dan een transfer.

17. Huur dichtbij. Varen in Nederland en omringende landen is ook prachtig. 

18. Denk aan alternatieven, zoals een appartement met een bootje erbij.

19. Huur in Azië waar het leven goedkoop is.

20. Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vakantiesophetwater.nl voor de laatste kortingen van verhuurbedrijven.

Alle tips gelezen?

Huur dan nu een motorboot of zeilboot in binnen- of buitenland. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang:

Kortingen op droomreizen, Reisverhalen, Charter tips & Watersport trends

Inschrijven
Zoek & boek
Reisverhalen
Praktisch
Over ons
Privacystatement
Disclaimer boot huren
Vakantiesophetwater.nl
crew@vakantiesophetwater.nl
KvKnr. 59467096

©2021 Vakantiesophetwater.nl. Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze schriftelijke toestemming.