Varen rond Lough Derg in Ierland
Met een houseboat van Le Boat - en onze hardloopschoenen in de aanslag - verkende Vakantiesophetwater Lough Derg, één van Ierlands grootste binnenmeren. “In de vroege ochtend ruikt de frisse lucht naar kamille, hooi en vers gemaaid gras.”
Motorboot Portumna
Portumna is ons startpunt, een historische plaats met tweeduizend inwoners gelegen aan het zuidelijke gedeelte van de 386 kilometer lange rivier de Shannon. De gemoedelijke Ierse plaats heeft een brug die op gezette tijden opengaat, dus maken we van de gelegenheid gebruik om er alvast met de fiets op uit te gaan voor uitgebreide boodschappen.
Over de Shannon
Dit verhaal gaat over een tocht over de Shannon richting Killaloe. Heb je meer interesse om richting het noorden van Ierland te gaan, lees dan het reisverhaal Portumna richting Carrick-on-Shannon.
"In de pub komt alle gezelligheid uit de wijde omgeving samen"
Varen naar Lough Derg
Voorbij Portumna verandert de smalle Shannon in Lough Derg, het op één na grootste meer van Ierland, dat gevormd werd tijdens de laatste ijstijd. Aan de overkant van het smalle langgerekte meer liggen we even later aan de buitenkant van het haventje van Terryglas. Hier overnachten we gratis, met uitzicht over het uitgestrekte Lough Derg.
Havenplaats Terryglass
Het haventje heeft prima faciliteiten, een leuke pub (met livemuziek in de weekenden), een interessante oude bron en een bakkertje. Een flinke hardlooptocht is een goede manier om de omgeving te ontdekken. Onderweg wordt al snel duidelijk dat in het boeren achterland van Terryglass bijzonder weinig te doen is. Alles draait hier om de productie van vlees en zuivel, zo ver het oog reikt zie je alleen maar boerenbedrijven. We rennen snel terug naar de haven en strijken daarna fris en fruitig neer in de pub waar alle gezelligheid uit de wijde omgeving samenkomt.
Sirloin steaks in Dromineer
Onder een dreigend hemeldak vol aambeeldvormige cumulonimbuswolken varen we verder naar Dromineer. Er zijn een paar waterscooters actief, zo af en toe komen we een motorboot tegen en heel af en toe een zeilboot. Dromineer heeft een aardige haven en een pub waar we boterzachte lokale sirloin steaks eten. Iers biefstuk heeft een goede naam omdat de runderen een groot deel van het jaar buiten leven, waar ze vers gras grazen en alle ruimte hebben. Toch is er ook kritiek vanwege de winterstallen die juist weer te klein en soms verouderd zouden zijn.
Blueways Ireland
De jongsten aan boord spelen de hele ochtend op het drijvende waterpark bij Dromineer, terwijl een lokale zeilschool wedstrijden houdt voor jeugdige zeilers. Onder de noemer ‘Blueways Ireland’ worden op en langs het water allerlei recreatiemogelijkheden ontwikkeld (zie bluewaysireland.org).
"Koeien staan kniediep in het water om te drinken"
Varen naar Scarrif
‘s Middags varen we weer over het rustige water van Lough Derg dat geflankeerd wordt door verschillende oude kasteeltorens. Als we een beekje richting Scarrif in slaan, verandert het landschap in een bosrijk gebied waar de koeien kniediep langs de oevers staan om te drinken.
Shannon-Waterways
Het haventje van Scarrif is heerlijk rustig. Hier zetelt het Shannon-Waterways kantoor, waar we meteen even wat nieuwe smartcards kunnen halen voor het sanitair. We betalen nergens liggeld, douchen kost net wat meer dan één euro en toiletgebruik en water zijn gratis. Om de benen even goed te strekken, maken we weer een flinke hardlooptocht door het achterland. We passeren totaal overgroeide en verlaten boerderijen. Hoe verder van het water hoe rustiger. Hier wil vast geen kind opgroeien, maar als toerist is er geen betere plek om je hoofd leeg te maken.
Limmerick
De Mid-Westregio heeft een bevolkingsdichtheid van zo’n 75 mensen per km2 (in Nederland ruim 500), waarvan de meesten in steden als Limmerick wonen. De toetreding van Ierland tot de Europese Unie in 1973 heeft tot specialisatie en intensivering van de landbouw geleid, maar dan vooral in het vruchtbare oosten en zuiden van Ierland. Het is dan ook de vraag hoe ouderen hier hun hoofd boven water houden. Jongeren vertrekken massaal naar de stad en in de wijde omgeving zijn amper voorzieningen. Vanuit de plaatsen rond Lough Derg gaat vaak maar één keer per week een bus naar Limmerick.
Op naar Killaloe
We varen terug over het spiegelgladde meer richting Killaloe. Daar mag je niet verder vanwege het risico dat je de uitheemse steekmosselen, die zich hier onder de boot vastklampen, verder zuidwaarts verspreidt. Wil je toch verder dan moet je romp gestoomreinigd worden of je schip moet één maand de kant op om ze kwijt te raken. In Killaloe, een plaats met zo’n 1.500 inwoners en een paar privé haventjes, is gelukkig genoeg te doen.
"In de avondzon eten we heerlijke huisgemaakte curry"
Killaloe Bridge
Wij leggen aan in de gemeentehaven vlakbij de 18e eeuwse Killaloe Bridge, waar een ornament herinnert aan de IRA-leden die nu bijna honderd jaar geleden (1920) werden neergeschoten. In de avondzon genieten we op een terras van heerlijke huisgemaakte curry, uiteraard met een koud glas Guinness ernaast. Vanaf deze plek hebben we panoramisch uitzicht over de Shannon en de beroemde dertien bogen tellende brug.
Uitje naar Folk Park
Vanuit Killaloe maken we een tour naar Limmerick, de derde stad van het land die wordt gezien als culturele hoofdstad van Ierland. We bezoeken het indrukwekkende stadskasteel King John’s Castle (1212 n.C.) en Bunratty Castle (1425 n.C.) met het bijbehorende Folk Park, waar je een beeld krijgt van het alledaagse leven in het Ierland van de 19e eeuw. Vooral de kleine benauwde huisjes waar je ziet hoe de gewone Ieren in grote eenvoud en armoede leefden maken indruk.
Aardappelziekte
De aardappelziekte deed in 1845, 1846 en 1848 de oogst volledig mislukken en zorgde voor massale sterfte en een grote exodus. Wat volgde was een moeilijke periode van losmaking van Engeland en onderlinge geschillen die in 1968 uitliepen op een burgeroorlog.
"Ierland kreeg de Geuzennaam Keltische Tijger"
Keltische tijger
Het tij keerde voor Ierland met het Goede Vrijdag-akkoord uit 1998 dat een einde maakte aan het conflict. Het vredesakkoord werd gevolgd door een sterke economische opleving die onder andere te danken was aan investeringen van de Europese Gemeenschap en de aantrekkingskracht die de lage vennootschapsbelasting had op internationale bedrijven. Ierland liet enorme groeicijfers zien en kreeg de Geuzennaam ‘Keltische Tijger’. De kredietcrisis van 2008 gooide roet in het eten en in 2010 moest Ierland met EU-geld worden gered, maar de jaren erna groeide de economie zo snel dat gesproken werd over het ‘Ierse mirakel’. De Ierse economie blijkt veerkrachtiger dan verwacht.
Holy Island
Onderweg naar Mountshannon ankeren we op Lough Derg vlak voor Holy Island, dat gemarkeerd wordt door een prachtig oud klooster. Na een bezoek aan het eiland varen we door naar Mountshannon. Deze plaats werd gebouwd als een zuiver protestantse nederzetting die indruk moest maken op haar katholieke omgeving. Tot in de jaren 1830 woonde er geen enkele katholiek in het dorp, daarna namen de katholieken het over. Mountshannon heeft een leuke haven met een bewaakt strandje waar lokale schoolkinderen zwemles krijgen. Het park ernaast staat bekend om de zeearenden die er leven en is een prachtig wandelgebied.
Ierse landschap
We trekken onze hardloopschoenen nog maar eens aan en gaan op pad. In de vroege ochtend ruikt de frisse lucht naar kamille, hooi en vers gemaaid gras. De leegte en uitgestrektheid van het glooiende landschap maken ons vanzelf rustig. Ook valt het op hoe weinig zwerfvuil hier langs de weg ligt. Ierse steden houden onderlinge wedstrijden over wie de schoonste stad heeft en dat werpt blijkbaar vruchten af.
We rennen langs rotondes en dorpswegen vol kleurige bloemen. De vers geschilderde en vrolijk versierde gevels van lokale pubs schitteren in het licht van de opkomende zon. Ierland is een baken van rust aan de andere kant van de plas, waar je heerlijk op vaarvakantie kunt.
Zelf varen rond Lough Derg in Ierland?
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater
Praktische informatie
Sluizen in Ierland
Op de Shannon heb je geen vaarbewijs nodig en tussen Portumna en Limmerick zul je geen vrachtschepen tegenkomen. De meeste sluizen zijn automatisch of bemand. In dat laatste geval heb je meteen je eigen plaatselijke expert als je vragen hebt over het gebied en de in het vooruitzicht liggende sluizen en ligplaatsen.
Havens
Ligplaatsen zijn er over het algemeen genoeg, zelfs in de kleinste plaatsjes. En voor de toiletgebouwen e.d. gebruik je een smartcard, die je of (tegen betaling) meekrijgt van je verhuurder of - als je bijvoorbeeld op eigen kiel vaart - aan kunt schaffen op en rond de jachthavens (soms in de lokale pub).