Eindeloos ankeren in de Egeïsche Zee
Kos is een van de meer zuidelijke eilanden van Griekenland, qua weer en ligging de ideale uitvalsbasis voor een zeilvakantie. Wij gingen op pad met een Dufour 460 GL en verkenden de eilanden van de Dodekanesos.
Huurboten in Kos-stad
De huurboten in de marina van Kos-stad zijn bedekt met een wazig rode sluier van Sahara-stof. Het eiland Kos ligt op het uiterste randje van Europa, dat zie en merk je aan alles. Vanuit de haven van Kos-stad kun je het Turkse Bodrum makkelijk zien liggen. De Turkse stad ligt op slechts 15 mijl afstand. Wij komen hier om het vaargebied te verkennen boven Kos en kregen een splinternieuwe Dufour 460 Grand Large mee van verhuurbedrijf Dream Yacht Charter.
Hippocrates
Met een brede glimlach stappen we uit de taxi, helemaal klaar voor onze zeilvakantie. We dumpen meteen onze tassen aan boord en nemen eerst de tijd om Kos-stad te verkennen. Kos is de geboorteplek van Hippocrates (2400 v.C.), grondlegger van de moderne geneeskunde. Als we op verkenning gaan, komen we verschillende gedenktekens voor de geneesheer tegen. Ook bezoeken we een Romeins amfitheater en het indrukwekkende Asklepieion (zie kader). Bij restaurant Mezzaluna, vlak naast de marina, genieten we voor vertrek nog even van een heerlijke risotto met champignons, pasta met zalm en bruschetta met knoflook en feta.
"A gentleman will walk but never run"
Zicht op Bodrum
Onze 46-voets zeilboot ligt helemaal spic en span te schommelen in de havenbox, klaar voor onze vakantie op het water in de Dodekanesos. We melden via de marifoon dat we willen vertrekken, lossen de trossen en lichten het anker. Even later varen we over de smalle zeestraat tussen Kos en Bodrum. Op het water is het rustig, maar op de plotter zien we via AIS af en toe een groot vrachtschip richting Turkije gaan. Ons doel van de dag is het eiland Kalymnos, vlak boven Kos. We maken het ons gemakkelijk in de grote kuip en zetten koers. Yo ho ho and a bottle of rum!
Keerfok
Onze Dufour 460 Grand Large heeft een keerfok en kan met twee vingers in de neus gezeild worden. Als we overstag gaan, hoeven we niet meer te doen dan een andere koers varen. Voor de kleine keerfok lever je wel wat aan zeilprestaties in, maar waarom zouden we haast hebben? A gentleman will walk but never run. In een mooie streep zeilen we noordwaarts tot we bij de ingang van de smalle Vathi-vallei op Kalymnos komen. Via een smalle doorgang tussen de steile rotsen komen we bij het dorp Vathi, waar we worden opgewacht door de officieuze havenmeester.
Sponsduikers op Kalymnos
Het kleurrijke figuur met schipperspet helpt ons aan de laatste ligplaats aan de kade, onder de voorwaarde dat we voor 11.00 uur plaats maken voor de veerboot. De havenmeester was vroeger een van de sponsduikers van Kalymnos, waar het opduiken, bewerken en verhandelen van sponzen honderden jaren lang het voornaamste beroep was. We verkennen het kleine dorp rond de haven en raken in gesprek met een paar goed gebekte restaurantmedewerkers. Ze praten ons handig naar binnen en wij laten ons gewillig in hun toeristenfuik lokken.
Komt tijd, komt Mythos
‘Toet, toet!!’’ We staan ’s ochtends rechtop in bed als de bakker ’s ons vanuit zijn oude minibusje wakker claxonneert. We wrijven de slaap uit onze ogen en ontbijten bij een vrolijk beschilderd eettentje. Daarna zetten we zeil richting Ormos Palionisou, een stille baai aan de oostkant van Kalymnos. We zijn de kom nog niet binnen of we worden geholpen door de plaatselijke restauranthouder. Die middag suppen en zwemmen we door de ruime baai, tot we moegestreden met een Mythos biertje in de hand wegzinken in een uiterst relaxte vakantiemodus.
“We hebben al nostalgie voor we het anker hebben gelicht”
Gegrilde dorade
’s Avonds varen we met de dinghy naar het restaurant, waar we meteen verwend worden met zelfgemaakt kaasbrood. Terwijl de ondergaande zon de horizon in brand zet, serveert de joviale eigenaresse gegrilde dorade en calamari en kip met huisgemaakte citroensaus. Daarna worden we getrakteerd op zelfgemaakte griesmeelkoek met honing van het huis. Eenmaal aan boord vallen we in slaap met het gemekker van de berggeiten op de rotsen. We hebben al nostalgie naar deze baai voor we het anker hebben gelicht.
Toeristisch Patmos
Met een vaartje van vijf knopen varen we de volgende dag verder noordwaarts. Het doel is Patmos, een mijl of 25 verderop, zo’n vijf uur varen. De wilde kust van Kalymnos glijdt aan ons voorbij terwijl de helderblauwe zee eindeloos langs de romp kabbelt. Als we een paar rotspunten in zee zien, weten we dat we in de buurt zijn en vinden we even later een mooi plekje aan de lange kade. Een verkenningstocht over het toeristische eiland brengt ons bij het indrukwekkende Klooster voor de Evangelist Johannes dat in 1088 werd gesticht door de monnik Christódoulos.
"De kust glijdt voorbij terwijl de zee eindeloos langs de romp kabbelt"
Verdwaalde haan
Met vers proviand varen we verder richting een mooie ankerplaats vlak boven het eiland Lipsi. In de baai horen de hele middag niets anders dan de belletjes van een groep geiten en het gekukel van een verdwaalde haan. Tot een paar stoere motorboten de baai in komen om een vastgelopen jacht los te trekken. Het luxe jacht is vastgelopen op een plek die duidelijk als gevaarlijk staat aangegeven en wij kijken gebiologeerd naar de pogingen om het van de grond te krijgen. Na een heerlijke middag chillen in de baai vertrekken we naar Lipsi, dat vlak onder de ankerbaai ligt.
Ouzerie op Lipsi
Lipsi is toeristisch, maar dan op een hele fijne kleinschalige manier. We lopen door steegjes met witgepleisterde oude huizen waar kinderen spelen en ouderen rustig op bankjes zitten te praten. Vanuit een grote kerk met blauwe koepel hebben we panoramisch uitzicht over zee. En na een mooie wandeling over het eiland strijken we neer bij een uiterst simpele Ouzerie, waar we onszelf trakteren op inktvis, kleine visjes en andere lekkernijen van de grill. Het terras van het populaire barretje biedt uitzicht op de vrolijk beschilderde visbootjes die in de haven liggen te wiegen. Ze lijken zo weggevaren uit de tekenfilm Elias De Kleine Reddingsboot.
"Vrolijke visbootjes die zo lijken weggevaren uit Elias De Kleine Reddingsboot"
Ankerstop op Pserimos
Op de terugweg naar Kos komt een boot van de kustwacht aan stuiven. Het grijze gevaarte komt langszij en vertelt dat er militaire oefeningen zijn. Geen probleem, dan maken we wel een kleine omweg. De lange dag op zee geeft ons tijd om te lezen en gewoon lekker voor ons uit te staren. Vlak voor Kos maken we nog één ankerstop bij Pserimos, een rotseiland van vijftien vierkante kilometer waar maar zo’n vijftig mensen wonen. We hebben nog maar een klein deel gezien van de Dodekanesos, wat ‘twaalf eilanden’ betekent, en als het aan ons ligt gaan we snel terug om de rest te ontdekken.
Zelf zeilen in de Griekse Dodekanesos?
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater
Varen in Griekenland
Informatie voor jouw ideale vaarvakantie
Hier lees je alles over varen in Griekenland, van populaire vaargebieden tot weersomstandigheden, huurmogelijkheden, vaarroutes en praktische tips.
Praktische informatie
Asklepieion
Op Kos legde Hippocrates rond 400 voor Christus met zijn nuchtere kijk op ziekte en hygiëne de basis voor de moderne westerse geneeskunde. Zo schreef hij onder andere sap uit een wilgenboom voor als pijnstiller, een vroege voorloper van aspirine. In Kos-stad staat een bijzondere vijfhonderd jaar oude plataan die een mogelijke nazaat is van de boom waar Hippocrates ruim 2400 jaar geleden zijn leerlingen zou hebben onderwezen. Maar de ruïnes van het Asklepieion zijn de meest indrukwekkende overblijfselen van de oudheid op Kos. Hier bevond zich een ontzagwekkend groot sanatorium, dat waarschijnlijk pas na de dood van Hippocrates werd gebouwd.
Kaasfabriek Yiannou
Helaas is de fabriek niet voor iedere toerist te bezoeken, maar het is zeker de moeite waard om in de supermarkten van Kos op te letten: de kaas van Yiannou. Deze fabriek staat garant voor zeer smaakvolle wijnkaas, een mix van schapen- en geitenkaas in wijnbladeren. Maar ook de traditionele yoghurt van schapenmelk die heel licht van smaak is, is bijzonder lekker. Yiannou is een familiebedrijf en de inmiddels gepensioneerde eigenaar kocht ooit koeien in Duitsland, die zijn Nederlandse vrouw helaas niet wilde hebben en daarom de deur uit moesten. Tja, Nederlandse vrouwen.
Bergdorp Zia
Het traditionele bergdorpje Zia wordt overspoeld door toeristen en toch is het de moeite waard. Zeker als je er aan het begin van de avond heen gaat. Op een van de terrassen op 350 meter hoogte heb je magisch uitzicht over zee en de eilanden Kalymnos en Pserimos.
Wijngaard Triantafyllopoulos
De productie van wijn heeft eeuwen stilgelegen op Kos, maar wordt nu weer opgepakt door deze wijngaard met zijn onuitspreekbare naam. Op de dertien hectaren produceert de wijngaard 90.000 flessen per jaar en het bedrijf is er helemaal op ingericht om gasten te ontvangen voor tours en proeverijen.
Honingfabriek Melissa
Breng een bezoek aan honingfabriek Melissa vlak bij de plaats Kefalos, waar al drie generaties lang honing wordt gemaakt. In de winkel van de honingfabriek Melissa koop je allerlei soorten honing, maar ook producten van bijenwas. In het café ernaast eet je de heerlijkste lokale hapjes die bereid zijn met honing, waaronder een soort kleine, knapperige oliebollen.
Oliefabriek Papadimitriou
Het fabriekje van Papadimitriou bezoek je om bijzonder goede lokale olijfolie te proeven en kopen. Het beste seizoen voor olijfolie is november, want naar verluidt smaakt de olie van oktober als versgemaaid gras. Ook heel lekker is de olijfolie met citroen.