Zeiltocht langs de Istrische kust en door de Kvarner baai
Het Noord-Kroatische Pula is een weergaloze vertrekhaven voor zeilvakanties langs de Istrische kust en de Kvarner baai. Vakantiesophetwater huurt een boot vlak onder Pula en zeilt via de Istrische kust de Kvarner baai in, richting het langgerekte eiland Cres.
Inhoud:
Zeilen langs de Istrische kust
Vertrekhaven Pula
Pula is een oude maar bruisende stad, met een enorm Romeins amfitheater en schitterende baaien en eilandjes eromheen. We strijken neer in het een hotel op het Verudela schiereiland onder Pula, waar veel natuurlijke rotsstranden zijn en je panoramisch uitzicht hebt over de Adriatische zee. Dit is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad die in 45 v.C. een kolonie werd van Rome en daardoor uit kon groeien tot een belangrijk Romeins bolwerk.
Direct na aankomst, duiken we het levendige Pula in en gaan met een gids op pad (aanrader). We bezoeken het indrukwekkende Romeinse amfitheater en andere bezienswaardigheden in de omgeving. Ook laten we ons verleiden om de beroemde olijfolie van Istrië te proberen bij één van de vele olijfolieproducenten die het schiereiland rijk is.
"Een ouder echtpaar springt poedelnaakt hun geluk tegemoet"
Jachthaven Pomer
Als we de stad hebben verkend, vertrekken we naar de jachthaven in Pomer, waar we een Dufour 460 GL hebben gehuurd bij Dream Yacht Charter. De marina is van alle gemakken voorzien en ligt op een kwartiertje rijden van Pula, in de baai van Medulin. Het is 30 graden en geen vuiltje aan de lucht wanneer we bij de haven aankomen. Toch vragen we voor de zekerheid even door over de weersvoorspellingen, want door lokale weerfenomenen als een bura of jugo die hier wel eens voorkomen wil je niet verrast worden. Weerapps zitten er nogal eens naast in dit gebied, dus informatie inwinnen voor afvaart is zeker een aanrader.
Baai van Medulin
Als we de beschermde haven van Pomer uit zijn gevaren, komen we in de grote baai van Medulin die vol zit met eilandjes en kleinere ankerbaaien. We kiezen voor de Uvala Portic-baai, waar verschillende zeil- en motorboten voor anker liggen, maar meer dan genoeg plek is voor onze Dufour 460 GL. Dan begint het grote genieten. Volwassenen snorkelen en kinderen suppen en zwemmen hier tot de zon onder gaat. We leggen een kaartje, verwonderen ons over het schitterende uitzicht over de baai, en buigen ons over het vaarplan voor de komende dagen.
Zeilen langs de Istrische kust
’s Ochtends mengt de frisse geur van dennenbomen zich met gebakken eieren met spek, en in een baai die langzaam ontwaakt duiken we al vroeg het heldere water in. Wat verderop zien we een ouder echtpaar poedelnaakt hun geluk tegemoet springen vanaf hun klassieke Grand Banks motorboot. Even later varen we fris en ontspannen de baai uit. Het eerste stukje nog even tegen de wind in, maar verderop kunnen we 20 graden afvallen en zeilen we in een mooie streep langs de Istrische kust richting Trget.
Varen naar Trget
Zoveel boten als we in de baai van Medulin zagen, zo rustig is het op zee. Als we de marifoon afluisteren op Kanaal 16, horen we dat er bij Italië een oefening wordt gedaan met een reddingsvlot. Verder weinig spannends. Na ruim 20 mijl varen wordt het heiig op het water en lijken we alleen op de wereld. Met een gang van 5 knopen glijden we langs de magische mistige kust van Istrië, tot we bij de monding van een inham komen. Hier valt de wind weg en pruttelen we op de motor verder naar het vijfenveertig inwoners tellende Trget.
"In het kleine Trget worden we groots verwend"
Mooring
Een paar honderd meter van het kleine vissersplaatsje vinden we een mooring. We willen een lijn door de ijzeren ring onder de boei halen, maar dat blijkt lastig vanaf de hoge boeg van ons schip. Dus doen we het liggend vanaf sup. Benieuwd als we zijn, stappen we meteen in de dinghy om naar Trget te varen. Als we een mooi plekje vinden op het terras van een restaurant op de kade, komt de eigenaresse de kaart uitleggen. Haar man bakt het brood, de mosselen komen uit de baai, en ook de wijn, de vis; alles komt uit deze regio en heeft een eigen verhaal.
Smaakexplosie
In het kleine Trget worden we groots verwend. We drinken een soort prosecco, daarna bijzondere Chardonnay uit de streek en genieten van een flinke risotto en heerlijke verse vis van de gril. Met niet meer dan een beetje olie, citroen en knoflook voorziet dit restaurant eenvoudige gerechten van een fenomenale smaakexplosie. Nog één laatste Rakija, gestookt van olijven uit de tuin van het restaurant, en dan keren we tevreden bootwaarts.
Plaža Luka
In de baai van Trget proberen we de volgende dag de wing (foto boven) uit die we mee hebben genomen om ermee te leren surfen. De volgende stap is wingfoilen, maar zo ver zijn we nog niet. Daarna gooien we los om op zoek te gaan naar een mooie lunchplek. Helemaal aan het begin van de diepe inham naar Trget vinden we Plaža Luka, een idyllische baai met een fotogeniek scheepswrak en een strandje. We verkennen inham boven water met onze sups en onder water met onze snorkelsets, en zakken nog even lekker onderuit op het voordek voor we het anker lichten.
Servicebatterij
Het plan is om naar Duga Luka te varen, maar de servicebatterij besluit anders. Omdat we al dagen niet aan de walstroom hebben gelegen en weinig op de motor hebben gevaren, moeten we opzoek naar haventje met walstroom. Dat vinden het na 2,5 uur varen in Rabac. De wind staat precies dwars, maar met behulp van een lazyline en een uiterst behulpzame havenmeester liggen we goed achter ons anker en met de kont richting de stadskade voordat de boeg van onze 46-voeter weggeblazen kan worden.
Rabac
Rabac heeft een restaurantje aan de haven, waar we onder de olijfbomen kunnen genieten van een eenvoudige goede maaltijd. Het restaurant wordt gerund door drie stokoude mannen, die het geweldig naar hun zin hebben en iedereen vliegensvlug van eten en drinken voorzien. Zo wil je oud worden. Rabac is een stadje met twee gezichten: enorme moderne hotels, maar ook een authentieke kant met een actieve vissersvloot waar mannen met eindeloos geduld de netten repareren.
"Een paar dolfijnvinnen verwelkomen ons bij Cres"
Oversteek naar Cres
Het plan is om de baai over te varen naar Cres, een langgerekt eiland dat de Kvarner baai verdeelt in een westelijk en een oostelijk deel. Als we de baai van Rabac uit zijn hijsen we de zeilen en zetten we koers naar de haven van Cres, 15 mijl verderop. Met een klein zuchtje wind halen we een paar knopen snelheid, maar een uurtje later liggen we bijna stil. Het is verzengend heet, windstil en een tikje unheimisch als er een lichte zeemist opstijgt en we moederziel alleen lijken op een eindeloze spookachtige zee.
Warm welkom
Voor we met een gerust gevoel verder varen, checken we eerst alle belangrijke weerapps en luisteren het weerbericht af via de marifoon. Er blijkt geen vuiltje aan de lucht. Als Cres stad opdoemt, verschijnen een paar dolfijnvinnen boven het wateroppervlak. Alsof we welkom worden geheten door de lokale zeedieren.
Cres haven
Cres heeft een schitterende oude haven, waar we meteen worden geholpen door een vriendelijke havenmeester. Er is ook een marina met goede faciliteiten, maar die ligt verder van het centrum. De Venetiaanse pakhuizen rond de haven hebben de mooiste pastelkleuren en geven de vissershaven een statige uitstraling. Het centrum van het 2500 inwoners tellende plaatsje zit vol steegjes met deftige huizen van de nobelen van weleer. De huizen en tuinen zijn versierd met weelderige bloemen en planten die de bewoners samen onderhouden.
"De vis is boterzacht en abnormaal lekker"
Cres stad
Op Cres, het grootste eiland van de Adriatische Zee, bezoeken we een oud klooster met een grote tuin vol groente en fruit. Even later lopen we een olijfoliewinkel in waar we niet alleen heerlijke olijfolie proeven, maar ook worden getrakteerd op een mooi verhaal van de winkelier. Met zijn hele familie oogsten ze jaarlijks hun 1800 olijfbomen, goed voor zo'n 6000 liter olijfolie. s’Avonds eten we in de gezellige oude stadshaven, waar we ons tegoed doen aan langoustines, snijbiet met aardappelen en zeebaars van de gril. De vis is boterzacht en, met niet meer dan olijfolie en citroen, abnormaal lekker.
Vaalkopgier
We zijn benieuwd wat Cres verder nog te bieden heeft en horen dat in het noorden van het eiland één van de laatste plekken van Kroatië is waar de vaalkopgier te zien is. Deze magistrale dieren hebben een spanwijdte van 235-290cm, en worden jammer genoeg met uitsterven bedreigt. Op ons lijstje staat ook de Blue Cave, een strand met dorpje bovenaan de kliffen en een ‘dolfijnenbaai’ in de buurt. Helaas gooit een plotselinge windvlaag roet in het eten.
Oversteek
De weerapps verslechteren iedere keer dat we ze checken, dus we moeten onze vaarplannen aanpassen. Morgen 'thundershowers' en de dag erna, onze laatste vaardag, ruim windkracht 7. Geen tijd dus om te wachten met de open-zee oversteek van 25 mijl terug naar Pula. We maken nog een lange wandeling langs de strak aangelegde stranden van het eiland, en gaan dan via een leuk koffietentje aan de kade terug aan boord.
"De dames hebben er een mooie zeereis opzitten en zijn in opperbeste stemming"
Medulin
Met een lekkere bakstagwind en snelheden van boven de 7 knopen, leggen we onze laatste sportieve mijlen af. Er staat al een behoorlijk zeetje, dus we zijn tevreden over onze keuze om eerder terug te varen. Terug in de baai van Medulin, varen we naar de marina van de gelijknamige plaats en maken vast met behulp van twee lazylines die we goed straktrekken met oog op de zijwind.
Cocktails
Die middag openen we noodgedwongen de borrel. Als een zeilboot met vier Duitse dames naast ons komt aanleggen, helpen we een handje. De actie levert ons allemaal een cocktail op, en een hoop gezelligheid. Ook de buren komen schuilen voor het weer, maar de dames hebben er al een mooie zeereis opzitten en zijn in opperbeste stemming.
Aanleggen met harde wind
De volgende dag varen we terug naar de ACI Marina Pomer. Het waait zo hard dat aanleggen een uitdaging zal worden, dus wachten we rustig op assistentie. Even later zorgt de base manager er met een rib voor dat onze lange boeg niet verwaaid als we aanleggen. Harde wind zijn ze hier gewend, en zolang je geen moeite hebt om de regie over te geven, is er niks aan de hand.
Die middag knallen we nog even met de wing door de baai heen en weer, en genieten daarna van een laatste gegrilde vis in het restaurant boven de jachthaven.
Handig om te weten
Praktische informatie
Het Kroatische verkeersbureau heeft een website vol praktische en inspirerende informatie voor watersporters. Je krijgt er gedetailleerde informatie over de mooiste plekken, vaarroutes en nautische evenementen, en je kunt er alvast online de toeristenbelasting betalen.
Amfitheater Pula
Pula is een 3000 jaar oude stad, en dat zie je nog steeds op veel plekken terug. Het beroemdste romeinse gebouw is het amfitheater, de grootste buiten Italië en nog steeds in bijzonder goede staat. In de Romeinse tijd had Pula 30.000 inwoners en in het amfitheater paste 20.000 mensen. Ze stroomden uit de hele regio toe om zich te verbazen over de epische gevechten van gladiatoren en wilde dieren. Vandaag de dag passen er nog steeds 10.000 mensen in het amfitheater, waar jaarlijks het grootste filmfestival van Kroatië wordt georganiseerd en sfeervolle optredens worden gegeven.
Olijfolie uit Istrië
Istrische olijfolie staat wereldwijd bekend als de ‘champagne onder de olijfolies’. Als je de wegen met oliemolens en olijfolie kelders volgt, kun je op verschillende plekken olijfolieproeverijen doen. Hier leer je dat een goede olijfolie zo vol is van smaak dat je er onwillekeurig van gaat kuchen. Een waarschuwing vooraf: als je eenmaal Istrische olijfolie hebt geproefd is het moeilijk om terug te keren naar onze supermarktolie.
Kroatische kustregio’s
Wil je meer weten over de Kroatische kustregio’s kijk dan op Croatia.hr
Zelf zeilen door de Kvarner Baai?
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater
Varen in Kroatië
Lees meer over varen in Istrië en de Kvarner Baai
Hier lees je alles over varen in Kroatië