Zeilen langs de ruwe Italiaanse Cilentokust
Wil je zeilend het echte Italië ontdekken? Aan de Cilentokust (vlak onder de Almalfikust) heeft de tijd stilgestaan en ga je vanzelf op in de Italiaanse manier van leven. Wij huurden een zeilboot in Salerno en verkenden een fascinerende ruwe streek, met een warm kloppend hart.
Fotografie: Bertel Kolthof
Meteen naar:
Varen vanuit Salerno
Water, wijn, limoncello, olijfolie, pomodori, mozzarella, ciabatta, olijven, prosciutto, pesto, pasta - check! We liggen in Salerno, 50 kilometer onder Napels, en hebben alles wat we nodig hebben aan boord van onze Dufour 405 van Starsail Charter. Het zijn allemaal streekproducten van de Cilento-kust die we vast weer tegen zullen komen in dorpjes op de route, maar waarom niet onderweg alvast een voorproefje nemen van wat ons te wachten staat?
Van Salerno naar Scario
Deze eerste dag hebben we 65 mijl voor de boeg. Niet omdat het moet, maar omdat we een aanvalsplan hebben. Eerst zakken we af naar Scario, de zuidelijkste plaats die we willen bezoeken, om vervolgens van dorp tot dorp terug te hoppen richting Salerno. Zonder wind en met een flinke swell schuin op de kont is het een beestachtig stuk motoren, waar we met een glaasje wijn en ciabatta met mozzarella en tomaat maar het beste van maken. Af en toe krijgen we een najaarsbui over, maar met temperaturen van rond de 25 graden is het prima korte-broekenweer.
“De Sirenen veranderden in rotsblokken, waar wij ruim omheen varen”
Cilento-kust
De Cilento-kust begint vlak onder Salerno, zo’n 50 kilometer onder Napels, en loopt van Agropoli tot en met Sapri in het zuiden. In de golf van Salerno is de kustlijn nog vlak en volgen we het strand. Als we de enorme baai bijna uit zijn, beginnen de steile rotsen zich naast ons af te tekenen die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Italië.
Punta Licosa
We naderen Punta Licosa waar Odysseus, de held uit het epische gedicht van Homerus, zijn oren dicht moest stoppen met was om niet door het gezang van de Sirenen op de rotsen te lopen. De Sirenen transformeerden daarna in rotsblokken, waar wij op veilige afstand omheen varen. Vanaf hier is de kust ruig en vormen de dorpjes en intieme strandjes steeds maar een korte onderbreking in de machtige rotspartijen eromheen. Bij het invallen van de avond varen we de haven van het kleine plaatsje Scario in, waar we onder het neurotische geluid van een op hol geslagen kerkklok afmeren.
Havenmeesters in Scario
Vier havenmeesters helpen ons een handje en gaan daarna weer snel op hun plastic stoeltjes zitten om hun eindeloze gesprek voort te zetten. Met een gezonde trek van de lange vaartocht strijken neer op een terras aan de boulevard om heerlijk verse pizza te eten.
Varen naar Camerota
De volgende ochtend varen we noordwaarts. Na een flinke najaarsbui is het al snel weer 26 graden en zetten we koers naar Camerota, dat bekendstaat om zijn grotten. Onderweg moet er een mooie kom zijn in de rotsen, maar we komen net op het verkeerde moment. De wind en de golven staan precies op de doorgang en in de buurt van de rotsen is het ons te onrustig. In een grot bij de kom is een zoetwaterbron die we hadden willen bezoeken, maar gelukkig is het niet de enige mooie kom in de omgeving.
“Een uitgehakte trap in de rotsen leidt naar een idyllisch strandcafeetje”
Liggeld Camerota
Voorbij Punta Degli Infreschi neemt de swell weer behoorlijk toe. Gelukkig staat er bij de aanloop van Camerota geen branding en kunnen we daar rustig naar binnen varen. Twee mannen met grote zonnebrillen staan klaar ons een plek aan te wijzen. Als we vastliggen zegt een van de heerschappen zonder verdere omhaal van woorden: “Documenti”. Ze nemen paspoort en scheepspapieren mee naar het havenkantoor waar wij ze kunnen ophalen. “176 euro”, zegt de dame van het havenkantoor vrolijk. “Voor één nacht?!”, vragen we vol ongeloof. De schade blijkt uiteindelijk mee te vallen, ‘slechts’ 88 euro.
Willekeur havenmeesters
Gek genoeg lopen we opgelucht naar het stadscentrum. De verhuurder had ons al gewaarschuwd voor de willekeur van de havenmeesters, maar dit hadden we niet verwacht. Inmiddels heeft de charteraar prijsafspraken kunnen maken met verschillende jachthavens en is het probleem opgelost. Als we rond elf uur ’s avonds moegestreden te kooi gaan, stromen de families met kinderen pas net richting boulevard. Aan boord wordt meteen duidelijk waarom: het is nog veel te warm om te slapen.
Meerboei bij Palinuro
Bij Palinuro hebben we meer geluk dan de dag ervoor. De deining is weg en we kunnen rustig vastleggen aan een meerboei in een grote kom in de rotsen. In een paar slagen zwem je hier zo naar een klein strandje waar een romantisch stel lichtelijk beschaamd opkijkt als we ineens uit het water komen. Een uitgehakte trap in de rotsen leidt naar een idyllisch strandcafeetje. De trap gaat verder de steile rots op, tot je uitzicht hebt over de azuurblauwe zee en de ruige rotspartijen van de Cilento- kust. Deze plek combineert goed met een glaasje wijn merken we. We kunnen het hier makkelijk de hele dag uithouden. Zwemmen en een olijfje prikken op het zwemplateau, wat wil een mens nog meer?
“Frito misto di mare met uitzicht op de ‘Hemingway-zee’”
Hemmingway-zee
Acciaroli, wat verder noordelijk, is het laatste plaatsje dat we aandoen op onze terugweg naar Salerno. Dit dorp bestaat uit niet veel meer dan een boulevard met een lange straat erachter, met veel winkels en terrassen die voller zitten dan qua inwonertal mogelijk lijkt. Toch heeft Acciaroli op het oog weinig van haar oorspronkelijkheid verloren. Italianen komen hier in hun chicste avondkledij en genieten bijvoorbeeld van een fritto misto di mare (gefrituurde vis) met uitzicht over het vissershaventje en de ‘Hemingway-zee’ die daarachter ligt, vernoemd naar de schrijver die hier verschillende keren verbleef.
Golf van Salerno
Met een lekker briesje varen we aan de wind terug naar de Golf van Salerno, waar we tijd genoeg overhouden om het centrum te verkennen. Salerno is een stad waar je even doorheen moet kijken. Van een afstandje is het een ongepolijste huizenmassa met veel hoogbouw die niet bijzonder aantrekkelijk lijkt. Eenmaal in de stad, komt de warmte je vanzelf tegemoet. Als een magneet stroomt het centrum ’s avonds vol en vult de stad zich met een charmant soort opwinding die hoort bij de lokale volksaard. De Cilentokust is een streek voor fijnproevers die de moeite nemen om net even verder te kijken dan hun neus lang is.
Praktische informatie
Salerno: stad met een warm kloppend hart
Gunstig gelegen aan de Golf van Salerno, is de haven van Salerno een van de bedrijvigste van de Tyrreense Zee. Je zit hier vlakbij historisch trekpleisters als Pompeii (25 km), Paestum (30 km) en de Vesuvius (40 km). De commerciële haven geeft Salerno van buiten een wat industriële uitstraling, ondanks haar prachtige locatie op de grens van twee werelden: ‘Mare e Monti’, zee en bergen, zoals de Italianen het zeggen.
Flaneren
Loop je vanuit de splinternieuwe jachthaven van Salerno de stad in, dan kom je in een andere werkelijkheid van steegjes, boulevards, mediterrane kleuren en geuren, meisjes in fleurige jurkjes en Italiaanse macho’s op scooters. In de chique galeries in het centrum koop je de laatste trendy outfits waar je ’s avonds laat mee flaneert langs de terrassen. Tot diep in de nacht gonst het hier van de mensen.
Nationaal Park Cilento
Dit is het op een na grootste park van Italië, dat geopend werd om de gebieden van Cilento te beschermen tegen massatoerisme. In het park bevinden zich veel belangrijke archeologische vindplaatsen, waaronder Paestum, de Oud-Romeinse naam voor de stad Poseidonia, gesticht in de tijd dat de ‘oude’ Grieken dit zuidelijke deel van Italië hadden gekoloniseerd. Je vind hier onder andere drie goed bewaard gebleven tempels. De ruïnes van Paestum werden rond 1750 toevallig ontdekt.
Monte Cervati
Het park is enorm veelzijdig en behelst de grotten langs de kust, maar ook lange zandstranden, ravijnen, hoge bergtoppen en bossen met hazelnoot-, olijf- en vijgenbomen. Door het hele gebied zijn wandel- en fietspaden die je dwars door de ongerepte natuur brengen. De hoogste berg is de 1.899 meter hoge Monte Cervati, waarvandaan je bij helder weer het eiland Stromboli bij Sicilië ziet liggen.
Acciaroli: De oude man en de zee
Voor de haven van het oude vissersdorpje Acciaroli, waar Ernest Hemingway meerdere keren verbleef (1943, ’50 en ’53), liggen twee ondieptes die duidelijk zijn aangegeven met kardinalen. Hemingway zocht dit plaatsje op om tot rust te komen na het schrijven van zijn meesterwerk The Old Man and the Sea. Het eenvoudige, harde vissersbestaan dat Hemingway zo fascineerde, zie je nog steeds weerspiegeld in de gegroefde gezichten van de oude mannetjes rond de haven. Acciaroli oogt als een slaapdorp, maar dat is een façade. Enige tijd geleden werd de toenmalige burgemeester nog slachtoffer van de lokale onderwereld, omdat hij de bouw van de haven alleen op een legale manier wilde aanbesteden.
Cilento-keuken: eenvoud in extrema
De Italiaanse keuken staat al bekend om haar eenvoud, de traditionele Cilento-keuken doet daar nog een schepje bovenop. Beter gezegd: haalt daar nog een schepje vanaf. Ondanks de ligging aan de kust is de keuken hier niet geïnspireerd door de zee. De inwoners van Cilento hebben zich vaak in de bergen moeten beschermen tegen invallen vanuit zee en daardoor is hier vooral een boerenkeuken ontstaan. In traditionele restaurantjes, zoals La Cantina del Marchese in Camerota, proef je juist door de eenvoud de smaak van de zon en het land terug in de gerechten. Kaas, worst en wijn uit de omgeving, gnocchi in tomatensaus, tagliatelle met paddenstoelen, heerlijk.
Scario: flaneren langs de gelateria
Op de met palmen beschutte promenade zit je ’s avonds als een VIP. Terwijl Italiaanse families op de terrassen neerstrijken en een groepje mannen zit te kaarten, valt het goudgele avondlicht op de vissersbootjes in de haven. Na het avondeten ga je hier naar een van de vele gelateria’s. In het bos rond Scario komen na een regenbui de aroma’s van de naaldbomen los en zie je nu en dan de vervallen muur van een ruïne. Ezels lopen los tussen de olijfbomen en komen nieuwsgierig op je af. Vanaf de weg langs de kust kom je bij verschillende privé strandjes, waar de krabbetjes wegschieten onder je voeten.
Zelf zeilen vanuit Salerno?
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater
Voorbereiding
Swell
De Cilento-kust is niet het meest geschikt voor de beginnende charteraar. Als de wind uit het westen komt, hebben de golven alle ruimte gehad om op te bouwen, dus kun je een behoorlijke deining verwachten. Maar ook bij weinig wind (wat vaak het geval is in deze streek) kan er nog een aardige swell staan afkomstig van minder rustige gebieden verderop.
Ondieptes
Toch is de moeilijkheidsgraad in dit gebied niet hoog te noemen, want door de afwezigheid van grote getijdeverschillen en stroming is het navigeren eenvoudig. Ook zijn er weinig ondieptes en de ondieptes die er zijn, staan duidelijk op de kaart en zijn goed bebakend.
Vaarbewijs
In Italië is een ICC voor binnen- en kustwateren verplicht. Het Vaarbewijs II en het certificaat Theoretische Kustnavigatie geven recht op het International Certificate of Competence (ICC).
Haveninformatie
De haven van Salerno ligt op 40 minuten rijden van Napels en 2,5 uur van Rome. Via de verhuurder is het mogelijk een transfer te regelen van en naar de basis. Salerno heeft ook een treinstation dat op 2 km van de haven ligt.
Tanken
De jachthaven heeft een tankstation. Let als je gaat tanken goed op de ondieptes rondom het tankstation, want die doen meer pijn aan de portemonnee dan het tanken zelf.