Vlot avontuur op de Limburgse Maasplassen
Vlotten of drijvende bungalows huren is een nieuwe trend. Wij huurden een vlot bij Treibgut in Buggenum en gingen ermee op avontuur rond de Limburgse Maasplassen.
Vlotverhuur Treibgut
In Buggenum, een plaatsje met bijna net zoveel cafés als inwoners, maken we kennis met de vlotten van verhuurbedrijf Treibgut. Drie gezellige houten hutten drijven naast elkaar in de kleine jachthaven, en wij kunnen niet wachten om ons nieuwe onderkomen van dichtbij te bekijken. Tijdens een vaarvakantie in Duitsland kwamen we al veel van dit soort vlotten tegen. Voor anker liggend of varend genoten ze van de natuur in het Mecklenburgse merenplateau. Het was een kwestie van tijd voor ze ook op de Limburgse plassen zouden opduiken.
“Ankeren, zwemmen en suppen: ons plan voor vanmiddag”
Vlot: het interieur
Benieuwd als we zijn maken we kennis met het houten vlot dat je gerust basic kunt noemen, maar vooral ook praktisch. Groot is het niet, toch voelt dat vanwege de ruime stahoogte wel zo. Het interieur bestaat uit een uitschuif bed, waar je zelf een (opblaas)matrasje op kunt leggen. Verder is er een kookstel, een wc-hokje en een watertank, plus een bartafel met uitzicht over het water. En verder vooral veel buitenruimte, met een gezellig zitje plus bbq op het voordek. Via een ladder kom je op het platte dak van de hut dat dienst kan doen als zonnedek of – in ons geval - als opslag voor de sup boards.
Vlot varen
We starten de 9.9 pk buitenboordmotor, gooien los en varen weg, wat meteen al veel soepeler gaat dan gedacht. Sturen is geen enkel probleem, en als we een beetje gas geven blijken we ook nog eens ‘vlotjes’ vooruit te komen. Vanuit de inham bij Buggenum draaien we al snel de maas op, waar we haaks oversteken om de vrachtschepen zo min mogelijk tot last te zijn. We kennen onze plek op het water, dus varen we vlak langs de rechteroever verder. Al snel komen we bij een scheidingston, die ons via een oude Maasarm richting de Asseltse Plassen dirigeert.
Asseltse plassen
Witte zwanen, opvallend veel zwarte zwanen, en af en toe een verdwaalde visser: we zijn nog amper een kwartier onderweg en begeven ons nu al midden in de natuur. In een lekker wandeltempo glijden we langs jachthaven W.S.V. Ascloa en dan de Asseltse plassen op. Het is hartje zomer en we zijn zeker niet de enigen op het water, maar druk is het ook weer niet. Rond de plassen liggen handige steigers met wat motorboten ervoor. Gelukkig zijn er nog zat plekken over. Een open zeilbootje vaart heen en wij pruttelen rustig verder richting de Koffie-baai.
Ankeren
Een paar bootjes liggen bij elkaar voor anker en in de baai wordt naar hartenlust gezwommen en gesupt. Ankeren, zwemmen en suppen: dat is precies ook ons plan voor vanmiddag. We brengen het voor- en het achteranker uit, schakelen de motor uit, en laten de rust op ons indalen. Een zeilbootje vaart geruisloos langs, een reiger vliegt voorbij en ganzen komen netjes in formatie over. Aan de oever, op steenworp afstand, staat een groep paarden in alle vrijheid van waterplanten en struiken te knabbelen.
Vlot-bbq
Tijd om de sups van het dak te halen, lekker rond te suppen en in het heldere water te springen voor wat verkoeling. We lezen in de hangmat die we hebben opgehangen en lummelen wat op bed, om dan uiteindelijk maar eens de bbq aan te steken en aan de borrel te beginnen. Lekker veel groente, een paar shaslick spiesen, stokbrood met kruidenboter en een wijntje erbij; wat wil een mens nog meer? Nou ja: koffie, een mooie zonsondergang, fijn gezelschap, en wilde paarden op de achtergrond lekker door het water stampen. We kunnen het allemaal afvinken.
"Wij foerageren met een pot koffie en een gebakken eitje"
Suptocht
S ’avonds laat springen we nog maar eens het water in en daarna maken we een lange suptocht. Een oude roeiboot komt langs en vissers met fluisterstille motortjes turen eindeloos naar hun dobbers. Verderop kronkelt en spat een grote schol vissen op uit het water, tot we stiekem vlakbij zijn gegleden en ze snel weer wegschieten. Terug op het vlot zitten we even later weer met een drankje onder de rood-ontvlamde hemel een boek lezen. Ultieme ontspanning.
Foerageren
Pas als het helemaal donker is gaan we te kooi, om ‘s ochtends met de zachtjes tikkende regen wakker te worden op de Asseltse plas. Eenden snateren en een paar futen duiken keer op keer onder op zoek naar voedsel. Zelf foerageren wij door een pot koffie te zetten en een eitje te bakken. De wolken lossen ondertussen op, en niet veel later zitten we weer lekker buiten aan tafel. Nog even van onze ochtend genieten en daarna weer op weg. Bestemming: Roermond!
Varen naar Roermond
Volledig onthaast varen we terug richting de Maas, de levensader van Limburg. De 950 km lange rivier is niet alleen belangrijk voor het vrachtverkeer, maar ook van grote invloed op het landschap, met er omheen allerlei mogelijkheden tot recreatie. Waar het lateraalkanaal Linne-Buggenum begint slaan we af richting de sluis van Roermond.
Sluis Roermond
Bij de wachtstijger drukken we op een knop, en als even later de sluisdeuren opendraaien varen we het enorme sluizencomplex in. Normaal gesproken laat je eerst de vrachtschepen voorbij en ga je zo ver mogelijk achter in de sluis liggen, maar vandaag zijn we hier moederziel alleen.
“Kikkers kwaken instemmend en het vlot kraakt van geluk”
Jachthaven Nautilus
We gaan meters omhoog en leggen de landvasten steeds om een hogere bolder tot we de kade zien. Dan gaan de sluisdeuren open en kunnen we rustig verder tuffen naar Roermond. Jachthaven Nautilus wil ons afwijkende vaartuig helaas niet in de haven hebben, dus varen we naar de stadskade en leggen aan voor een bezoek aan het centrum.
Ambachtelijk Roermond
Roermond is een toeristische trekpleister en dat zie je aan de talloze winkels en de eindeloze hoeveelheid barretjes en restaurants. Opvallend zijn twee schoenmakers, die beiden hun winkels hebben ingericht als chiquere kostuumzaken uit vervlogen tijden. Hun werkplaatsen open en bloot, zodat je vanuit je lederen fauteuil kunt meebeleven hoe je schoenen ambachtelijk hersteld worden.
Maas afzakken
In café Blond & Blond drinken we een glaasje wijn met wat vers gemaakte Molukse hapjes. Daarna verlaten het café en de stad en melden ons weer bij de sluis. Niet veel later zakken we de Maas af richting de Asseltse Plassen. Op de grote plas vinden we een mooie plek aan een steiger en als we aangelegd zijn verwennen we onszelf met een verse pasta. Cyclades tsjilpen, ganzen maken zich druk om niets en vissen springen onverwachts op uit het spiegelgladde water.
"Sorry ekster, de ijsvogel wint"
Asseltse sterrenhemel
Het wordt al donker, maar hoe laat het is horen we pas als de klok van de Rozenkerk in Asselt tien uur slaat. ‘Hoe lang geleden is het dat we aan een kerkklok moesten horen wat de tijd is?', vragen we ons af. Even later lezen we onder een heldere sterrenhemel verder in ons boek. We bedenken dat een vlot huren misschien een wat Spartaanse manier is van vakantievieren, maar dat je daar dubbel en dwars voor beloond wordt. Een kikker kwaakt instemmend, een vis klapt met zijn staart van 'ja' en het houten vlot kraakt even van geluk.
Vlot-ontbijt
Niet alleen een avond, maar ook een ochtend op een vlot is het mooiste wat er is. Tijdens ons ontbijt komt een pas uitgedijde zwanenfamilie geïnteresseerd langs glijden, de schapen op de oever trekken zich juist niets van ons aan, en terwijl een ekster schreeuwt om aandacht, strijkt er zomaar een ijsvogel neer in de dichtstbijzijnde boom. Sorry ekster, de ijsvogel wint.
Varende bungalow huren
Vlotten hebben wij nog niet in ons boekingssysteem, maar varende bungalows (in Friesland) wel. Deze zijn varende bungalows zijn een stuk comfortabeler, maar het principe blijft hetzelfde.
Praktische informatie
E-choppers huren in Buggenum
Als we terug zijn in Buggenum willen we nog even de omgeving verkennen. We gaan langs bij Home of Heroes, niet alleen de grootste obstakelbaan van de Benelux maar ook een plek om e-choppers te huren. Uiterst comfortabel zoeven we even later met 30 km/u richting natuurgebied Leudal. Bij Boscafé de Busjop lunchen we uitgebreid met een Boergondisch stoofpotje en een frisse salade. Als we verder rijden kijkt een pauw ons vanaf een dakje nieuwsgierig aan. Verderop is een kudde edelherten juist te trots om van houding te veranderen als we stilletjes dichterbij komen.
Lindeboom bezoeken
We zetten koers naar bierbrouwerij Lindeboom in Neer, waar we als klap op de vuurpijl worden ingewijd in de geheimen van gist. Lindeboom heeft een prachtige familiegeschiedenis die kleurrijk verteld wordt door oudgediende Harrie Roumen. “Wisten jullie dat Lindeboom de eerste en enige slow brewing brouwerij van Nederland is?”, vraagt Harrie. “Kom neem nog een slok, en de Gouverneur moet je zeker ook even proeven!” ‘Proost!’, wij snappen wel waarom zoveel mensen hier een biertour komen doen.
Asseltse plassen
De Asseltse Plassen liggen in het noordelijk deel van het Maasplassengebied. In de jaren ’20 werd het deel van de oude loop bij de Koningsgriend gedempt en ontstond een schiereiland tussen de nieuwe en oude Maasloop. Vanaf de jaren ’60 begon men met de winning van grind. Het resultaat is een complex van plassen, eilandjes en smalle oeverstroken waar je kunt varen, suppen, surfen, roeien, kanoën, duiken en vissen.