Ontdek het grootste watersportgebied van de Benelux
De Limburgse Maasvallei is een unieke levensader in een opmerkelijk zonnig, warm en droog microklimaat. Vaar mee over de Zuid-Willemsvaart, de Maas en Maasplassen, op het grensgebied tussen België en Nederland.
Motorboot huren in Limburg
De Maas en Maasplassen vormen en verbinden een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen. Het gebied heeft een oppervlakte van 3000 hectaren en is daarmee het grootste aaneengesloten watersportgebied van de Benelux. De plassen en waterwegen in dit grensgebied zijn ideaal om met een motorboot te verkennen. Huur bijvoorbeeld een motorjacht bij Aqua Libra in Belgisch Limburg, net over de grens bij Maasbracht en maak kennis met een waterwereld die is ontstaan door duizenden jaren Maasstroom en het decennialang afgraven van grind. Hier ontdek je het unieke glooiende landschap, de karakteristieke dorpen en stadjes.
“Limburg. Kom er varen”
Klimaat in de Maasvallei
De thuishaven van Aqua Libra ligt midden in het Maasplassengebied. Na de eerste bocht bij het uitvaren van de haven lijkt de dagelijkse stress ineens heel ver weg. Je vaart direct het natuurreservaat RivierPark Maasvallei binnen, waar Konikpaarden en Gallowayrunderen vrij rondlopen. Hier is geen druk verkeer of geraas van de snelweg. Hier zijn alleen maar groene oevers en zo af en toe een paar motorbootjes die het water doorkruizen. Het water is lekker op temperatuur. Dat is te danken aan het warme microklimaat in de Maasvallei. Omdat Limburg verder weg ligt van de zee, bereikt de koele lucht de provincie minder makkelijk. Ook de bodem speelt een rol. Zo bestaat Limburg vooral uit zandgrond en dat warmt sneller op dan bijvoorbeeld klei of de poldergrond.
Watersporten
Vaar je met je huurboot door dit gebied, dan kom je niet alleen motorboten tegen. Het water van de Maasvallei leent zich uitstekend voor zeilen, surfen, suppen, kanoën en -vanwege de waterkwaliteit- kan je er ook heel goed zwemmen en duiken. Wie wat meer actie wil kan er flyboarden, wakeboarden of waterskiën. Langs de oevers zijn goed aangelegde wegen om te fietsen, wandelen, skaten en zelfs paardrijden behoort tot de opties. Wil je liever gewoon lekker een dagje chillen, geen probleem. Dat kan op diverse recreatiestranden en beach clubs op de route. Op welke manier je ook van het water wilt genieten, je vindt het in de Maasvallei.
De Maas en Maasplassen
Via groen meanderende waterwegen vaar je van het ene naar het andere meer. De Maas en Maasplassen zijn een bijzonder aangenaam en gevarieerd vaargebied, geschikt voor zowel sloepjes, open zeilboten of kajuitboten. Overnachten kun je op een mooi ankerplekje of in een rustige haven, bij een dorp of in de stad. Bij verschillende sfeervolle jachthavens, die voorzien zijn van alle moderne faciliteiten, kun je afmeren en overnachten. Havenmeesters ontvangen je hier met Limburgse hartelijkheid. Als je toch liever midden in de stad overnachten, vaar dan met je huurboot hoor naar de passantenhavens om je te omringen door leuke boetiekjes, winkels, kroegen en restaurants. Wie wat meer vrij wil zijn om bijvoorbeeld de barbecue aan te steken, kun een mooi plekje vinden aan één van goed aangelegde passantensteigers.
Limburgse mentaliteit
Limburgers worden vaak Bourgondiërs genoemd. Historisch gezien is dit niet correct, de provincie behoorde nooit tot het Bourgondische rijk. Wel beïnvloedden Vlaamse, Franse, Nederlandse en ook Duitse cultuuraspecten door de eeuwen heen de ontwikkeling van Limburg. Daaraan ontleenden Limburgers hun vermogen om van het goede leven te genieten. Tot de dag van vandaag doen zij nog steeds goed hun best om die Bourgondische leefstijl in stand te houden. Dit zie je overal terug in de sfeer in de stadjes en dorpen. De rijke historie en de unieke mix aan culturen in dit grensgebied proef je gewoon.
Aanleggen bij een wijngaard
Wie een motorboot huurt bij Aqua Libra vanuit Jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi, hoeft maar een klein stukje de Maas af te zakken om pal aan Europa’s meest noordelijke Pinot wijngaarden af te meren. In het pittoreske dorpje Aldeneik, op een steenworp van cultuur- en terrasjesstad Maaseik, schitteren de Pinot-druiven op een zonovergoten zuidoosterhelling. Hier heten Karel en Tine Henckens-Linssen je van harte welkom op Wijndomein Aldeneyck en kun je samen met een gids door de proefwijngaard, het pershuis en de wijnmakerij wandelen. Hier worden de heerlijkste Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en een Mousserende Pinot geproduceerd, die je kunt proeven op het wijnterras. Het warme en droge microklimaat in de steen en mineraalrijke Maasvallei leveren elegante wijnen op die meermaals bekroond zijn tot Beste Belgische Wijn.
De Zuid-Willemsvaart
Een belangrijke Limburgse waterweg in is de Zuid-Willemsvaart. Die loopt van Maastricht, door de provincies Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en Noord-Brabant helemaal naar ’s-Hertogenbosch. Het kanaal is 123 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 40 meter. Onderweg kom je bij plaatsen als Rekem het ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’, Helmond, Veghel, Sint-Michielsgestel en Weert. Vroeger waren er 21 sluizen nodig om die 40 meter te overbruggen, dat zijn er nu nog maar 16. Net als de sluizen worden inmiddels ook alle de ophaalbruggen op afstand bediend. Je vaart met de huurboot door één van de groenste streken van Vlaanderen, met als toppers het Nationaal Park Hoge Kempen, Rivier-Park Maasvallei en het Grens-Park Kempen~Broek.
"Eén van de groenste streken van Vlaanderen"
De maximale doorvaarthoogte op De Willemsroute is vijf meter. Enige uitzondering hierop is de historische route door Maastricht (via sluis 19) direct naar 't Bassin wat een doorvaarthoogte heeft van 3,30 meter. Gelukkig is een alternatieve route mogelijk via sluis Bosscheveld om via een kort stukje Maas en sluis 20 toch in 't Bassin te raken. Nu we toch over een omweg hebben. Niet iedereen is bekend met de ‘omweg’ door een fraai stukje Vlaanderen; het Kanaal Bocholt-Herentals en het Kanaal naar Beverlo richting Lommel en Leopoldsburg.
Om er even helemaal uit te zijn hoef je dus niet eerst naar het buitenland te vliegen om daar een motorboot te huren. Limburg is als watersportbestemming verrassend genoeg nog steeds een goed bewaard geheim. De gastvrijheid, de streekproducten en het gevarieerde landschap zullen je verrassen. Limburg. Kom er varen.
Route
De thuishaven van Aqua Libra ligt midden in het Maasplassengebied. Vanuit de jachthaven vaar je direct het natuurreservaat RivierPark Maasvallei in waar wilde Konikspaarden en runderen vrij rondlopen. Bezoek de bisschopsstad Roermond en de Marina Oolderhuuske met haar typische mediterrane sfeer, en vaar verder via Venlo naar het Leukermeer en de Mooker Plassen.
Ben je geïnteresseerd in gastronomie en cultuur, vaar dan via de Willemsroute (Zuid-Willemsvaart) zuidwaarts richting het historische ‘Bassin’ in hartje Maastricht, of naar Luik als eerste toeristisch interessante stad in Franstalig België. Volg verder de kronkelende Maas richting Namur, Dinant en zelfs tot in het noorden van Frankrijk. Langs de Willemsroute ontdek je historische plaatsen als Rekem (mooiste dorp van Vlaanderen in 2010) en de oude garnizoensstad Leopoldsburg. Op deze route kom je langs kleine passantenhaventjes die allemaal aansluiten op het fietsroutenetwerk. Rust uit op een van de vele terrasjes langs het water, onder het genot van één van de zevenhonderd biersoorten in België.
Zelf varen in Nederlands- en Belgisch Limburg
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater