Met een motorboot door het 'zeilgebied' rond Corfu
Wie een boot wil huren in Griekenland, denkt al snel aan een zeilboot. Maar waarom eigenlijk? Wij huurden een motorboot op Corfu en bezochten de allermooiste bezienswaardigheden.
Meteen naar:
Gouvia Marina
Op een kwartiertje rijden vanaf de luchthaven naar de Gouvia Marina, zien we het 40-voets motorjacht van OCC Yachting al klaarliggen in de jachthaven. We schepen in en maken kennis met de motorboot die hier al jaren verhuurd wordt. Waarom we geen zeilboot huren in dit populaire vaargebied dat ruim 100 kilometer boven Lefkas ligt, heeft veel te maken met de motorboot zelf en omdat wij vooral veel willen ankeren, zwemmen en suppen. We zijn van plan de eilanden Paxos en Antipaxos te bezoeken, maar natuurlijk ook de schitterende baaien langs de kust van Corfu en het vaste land van Griekenland.
Corfu stad
Als we eenmaal de haven uit zijn gevaren, worden we aan de ene kant geflankeerd door de rotsige kustlijn van Corfu en aan de andere kant de bergkust van Albanië. Bij een gek ogende rots met een klein strandje gaan we voor anker om in alle rust te genieten van een lunch. Daarna varen we langs Corfu stad en het indrukwekkende Oude Fort in Kerkyra. Dit fort stamt uit de zesde eeuw en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Corfu. Voor Corfu-stad passeren we veerboten, cruiseschepen en plezierjachten. Even verderop is het al snel weer rustig op het water.
"We zoeken verkoeling met de Wingman, een funtube van Jobe"
Panorama Taverna
Zodra we op open zee zijn, zetten we de stuurautomaat aan. Het is 26°C, en terwijl één crewlid het vaargebied bestudeert in de pilot, ligt de andere met een boekje op het voordek. Na 15 uiterst relaxte zeemijlen zien we in de verte de houten steiger van het Panorama Taverna, vlak onder het plaatsje Petriti. Ons motorjacht heeft een diepgang van nog geen meter, waardoor we met een gerust hart naar de kant durven. Hier komen we in een fleurige oase van bloemen en hangmatten tussen de bomen, met daarboven het Panorama restaurant dat haar naam eer aan doet.
Corfu naar Paxos
Vanaf het restaurant is het een mijl of vijftien varen naar Lakka, de noordelijkste plaats van Paxos. Het eiland Paxos is een populaire bestemming, maar omdat je er niet direct op kunt vliegen hoeft het er niet erg druk te zijn. We zien een draagvleugelboot die op weg is van Corfu naar Paxos en af en toe spotten we een zeilboot. Op het heetst van de dag zoeken we verkoeling met de Wingman, een funtube van Jobe. Onze motorboot maakt behoorlijke golven waar we met de wing vanaf surfen tot we er vanaf vallen of uitgeput opgeven.
Lakka
In de haven van Lakka leggen we aan bij de boulevard. In de oude stadssteegjes volgen we de heerlijke etensgeuren en belanden bij Taverna Nionios, een restaurantje met allerlei potten en pannen in de keuken. De kok wijst trots op het geroosterde vlees, de gesmoorde konijnenbouten met limoen en de rijkelijk gevulde groenten en pepers. We proeven tot we vol zitten om daarna de benen te strekken. In de steegjes van Lakka lopen we even later bij een goudsmid binnen die net wat zilver staat te smelten. In Lakka komt het eten uit grootmoeders pan en ontstaan juwelen in de vaardige handen van een lokale edelsmid.
"Onze ankerplek is het mooiste terras van de stad"
Paxos
De volgende dag varen we via de westzijde van Paxos naar Antipaxos. De ruwe kust bestaat hier uit afgekalfde kliffen met grote gaten, het bewijs dat het aan deze open kant van Paxos behoorlijk kan spoken. De baaien en stranden zien er verleidelijk uit, maar de zee is te onrustig om hier het anker uit te gooien. Dus varen we om de zuidelijkste punt van het eiland heen waar we een prachtige baai vinden om te snorkelen en suppen.
Gaios
Na een heerlijke middag varen we door naar Gaios, de hoofdstad van Paxos. Hier zijn relatief weinig aanlegplaatsen en in de havenkom zien we allerlei plezierjachten rondcirkelen opzoek naar een plekje aan de boulevard. Wij hoeven niet zo nodig aan de stadskade, dus zetten we koers naar een ankerplek verderop met stalen ringen in de rotsen voor de achtertrossen. Vanaf hier varen we met de dinghy naar de stad, waar het een stuk drukker lijkt dan in Lakka. Oorzaak: de veerboten uit Corfu. Gelukkig hebben we ons eigen plekje bij de rotsen, het mooiste terras van de stad.
Suppen
De eilandjes bij Gaios verleiden ons om een suptocht te maken. Als we beweging in het water zien, stoppen we met peddelen. Ineens staan we oog in oog met een groep dolfijnen en suppen verder tot er weer dolfijnen opspringen uit het kraakheldere water. Kleine en grotere dolfijnen flitsen voor onze boards langs en wij staan er met open mond naar te kijken. In dit gebied schijnt de kans op een ontmoeting met dolfijnen heel groot te zijn, dus wij houden onze sups vanaf nu constant in de aanslag.
"We peddelen langs verstopte strandjes, zeegrotten en nieuwsgierige zeedieren"
Mourtos Sivota
Op de terugweg richting het noorden moeten we het zeegat tussen Paxos en Corfu oversteken. Op dit soort plekken kan het spoken, maar de boot is uitgerust met een stabilisator en echt grote golven staan er niet. Na een uurtje varen we weer veilig achter het eiland Corfu, dat als een enorme golfbreker fungeert. Snel daarna komen we aan bij Mourtos, een baai bij de kustplaats Sivota aan het vasteland van Griekenland. Bij Sand Bar Bay, tussen het vasteland en het eerste eiland voor de kust, laten we bij avondschemering het anker zakken.
Azuurblauw paradijs
De volgende ochtend worden we wakker in een azuurblauw paradijs en starten we de dag met een frisse plons in het spiegelgladde water. Met de sup maken we nog een laatste afscheidstocht rond de rotseilanden Agios Nikolaos, Mavro Oros en Megalo Mourtemeno. Hier peddelen we door een omgeving van verstopte strandjes, zeegrotten waar je in kunt peddelen en nieuwsgierige zeedieren die af en toe door de waterspiegel breken om ons te bestuderen.
Varen in Griekenland
Informatie voor jouw ideale vaarvakantie
Hier lees je alles over varen in Griekenland, van populaire vaargebieden tot weersomstandigheden, huurmogelijkheden, vaarroutes en praktische tips.
Praktische informatie
OCC Cruiser 40.2 motorjacht
De OCC Cruiser 40.2 heeft een zwemplateau dat gelijkvloers doorloopt naar de open achterkajuit en de stuurhut. Hierdoor ontstaat een ruime, halfopen leefruimte. Op het voordek bevindt zich een groot zonnedek en beneden in de kajuit een keuken en drie tweepersoonshutten. Wat meteen opvalt als je de boot vergelijkt met een 40-voets zeiljacht, is de grote leefruimte buiten. Monohulls hebben vaak als nadeel dat de kajuit benedendeks zit en daar wil je bij warme, windstille omstandigheden liever niet zijn. Het schip is uitgerust met stabilisatoren die ervoor zorgen dat hij ook bij een onrustig zeetje stabiel in het water ligt.
Vliegtickets Corfu
Op Corfu vliegen meerdere vliegtuigmaatschappijen. Corfu is een populaire bestemming en daarom is het aan te raden om tijdig te boeken.
Gebied
Varen rond Corfu is over het algemeen vrij makkelijk. Het langgerekte eiland biedt bescherming tegen wind en golven van de Middellandse Zee, die vanaf Italië honderd kilometer vrij spel heeft. Alleen tussen Corfu en Paxos heb je te maken met een zeegat, wat soms kan zorgen voor een onrustige tocht van één uur of twee. Je wacht tot het rustig is of je huurt, zoals wij deden, een motorboot met stabilisatoren.
Flottielje
In Griekenland staat ook nog wel eens wat meer wind en je vaart op zee, dus enige vaarervaring is wel aan te raden. Wie het gezelliger of veiliger vindt om in een flottielje te varen, kan ook bij OCC Yachting terecht. De flottieljeleider heeft veel kennis over het gebied en het weer en kan bijvoorbeeld assisteren bij het aanmeren in de havens.
"Lig je dicht op je buurman, beleg dan een achterlijn"
Ligplaatsen
Omdat er weinig vaste ligplaatsen zijn in dit gebied, is het aan te raden om in het voor- of naseizoen te reizen. Een andere optie is om vroeg in de middag ergens aan te leggen om water te tanken en dergelijke, en ’s avonds gebruik te maken van de vele ankerplaatsen of moorings in het gebied.
Ankeren
Een populaire baai zoals die van Lakka, is al snel vol. Bij het ankeren is het belangrijk om goed te kijken of je anker niet over dat van een buurman heen gaat. Mocht het zo zijn dat een buurman met een achterlijn aan een rots ligt, hou er dan rekening mee dat dit schip niet meedraait met de wind. Lig je te dicht op je buurman, dan is het dus nodig om zelf een achterlijn te beleggen. Daarbij kun je gebruik maken van de ringen die op veel plaatsen in de rotsen zitten.
Haveninfo
Gouvia Marina ligt op een kwartier rijden van de luchthaven. De haven heeft een eigen bewakingsdienst, zwembad, restaurants en een supermarkt. Een grotere supermarkt ligt vlak buiten het haventerrein. Naast de haven is een tankstation, waar je aan het einde van de huurperiode kunt aftanken. Doe dit op tijd, want er zijn hoogstwaarschijnlijk meerdere huurboten die moeten tanken.
Haal je duikbrevet
Vanaf twaalf jaar is het in Griekenland wettelijk toegestaan om een duikbrevet te halen. Het aantal duikscholen in Griekenland groeit snel, ook op Corfu. Bij het dorpje Paleokastritsa ligt een mooi duikgebied waar je ook in spelonken en grotten kan duiken, maar ook bij Kassiopi en Barbati is het prachtig duiken.