Bretagne: motorboot huren in het relaxte binnenland
Bij Bretagne denk je al snel aan de onstuimige rotskust. Maar zo ruig als de kust, zo relaxt is het binnenwater. Huur een motorboot in Bretagne en geniet van de veelzijdige Franse kustprovincie op prima rijafstand van Nederland.
Foto's: Hélène Baron, Vakantiesophetwater.nl
Meteen naar:
Motorboot huren Messac
Op de rivier Vilaine bij Messac ligt onze motorboot al helemaal spic en span voor ons klaar. We starten de motor en ‘zetten zeil’ richting Redon. De sluizen lijken extreem smal, maar misschien zijn wij wel gewoon heel breed. Als we bij het binnenvaren van een sluis aan de ene kant ruimte overhouden, weten we dat we met de andere kant tegen de sluiswand komen. Gelukkig zijn de sluiswachters bijzonder ‘tranquille’, maar ze hebben in april, wanneer wij de tocht maken, dan ook maar een paar passanten per dag.
Varen door Bretagne
De Vilaine is omgeven door bos en de kleurige huizen met hun grote tuinen en vervallen schuurtjes lijken honderden jaren oud. Steigers treffen we bijna alleen aan naast een brug, en verder zien we af en toe een half gezonken bootje dat nog niet uit zijn winter-misère verlost is. Een komisch tafereel is het gezonken zeilbootje bij een steiger dat in plaats van te zijn geborgen, mooi is gemarkeerd met betonning. Vanaf onze gehuurde motorboot nemen we het allemaal rustig in ons op terwijl het Bretonse landschap aan ons voorbij glijdt.
"Richting de kust zien we regelmatig roofvogels, aalscholvers en ijsvogels"
Handelshaven Redon
Na een aantal mooie oude bruggen en zes uur varen komen we aan in Redon, met tienduizend inwoners een relatief grote plaats op weg naar de eindbestemming Nort-sur-Erdre, waar de Vilaine en de rivier Oust samenvloeien. Redon ontwikkelde zich al vroeg in de Middeleeuwen tot handelshaven, maar kwam pas tot bloei nadat het Canal de Nantes à Brest was gegraven. We varen richting de kust en zien regelmatig roofvogels, aalscholvers en ijsvogels. Op een paar dorpjes - en Redon natuurlijk - na is het overal groen of bebost rond de Vilaine.
Canal de Nantes à Brest
Ter hoogte van het vestingplaatsje Rieux draaien we via een sluis vanaf de Vilaine het Canal de Nantes à Brest op, dat 385 km lang is en 238 sluizen telt. Het kanaal was een wensdroom van keizer Napoleon. Na hun overwinning bij Trafalgar in 1805 hadden de Britten de wateren voor de kust van Bretagne onder controle, zodat problemen met de bevoorrading van de havensteden dreigde. De kanalen moesten uitkomst bieden, maar werden pas in 1840 voltooid. De sluiswachter vraagt ons of we de volgende sluizen zelf willen doen. Wij houden wel van een uitdaging, dus waarom niet?
Zelfbedieningssluizen
Het bedienen van de eerste sluizen gaat prima en zo komen we toch aan onze beweging op een verder uitermate ontspannen en zonnige dag. Ondanks zijn lengte is het kanaal Canal de Nantes à Brest smal maar fijn, en met bos aan beide zijden is het alsof je door een park vaart. De zon is zelfs in het voorjaar pas om negen uur onder en omdat we zelf sluiswachtertje spelen maken we er een mooie varende avond van. We eten pasta op het dek en met een wijntje erbij zien we de dag als een voorjaarscadeau.
Varen over het Canal de Nantes à Brest
Bij Blain, een rustig maar net iets groter plaatsje dan de rest van de gehuchten langs het kanaal, leggen we aan bij de prima drijvende stijgers aan de stadskade die voorzien zijn van water en elektra. De volgende ochtend varen we verder langs het indrukwekkende, twaalf torens tellende kasteel bij Blain het smalle kanaal door. Aan beide zijden loopt een pad waar fietsers en wandelaars overheen komen, die zonder uitzondering vrolijk zwaaien. De paden langs het kanaal behoren tot de grote fietsroutes die dwars door de streek gaan (zie fietsen door Bretagne).
"Over de Franse bovenklasse hoeven we ons dus geen zorgen te maken"
Sluisvaren op de Erdre
In het gedeelte waar zo’n beetje om de kilometer een sluis zit, raken we een beetje sluismoe. Gelukkig zijn we vlakbij de Erdre en bij de laatste sluis krijgen we een kaartje van de sluiswachter met alle kastelen langs de rivier. De hele kaart staat er vol mee en volgens de wachter zijn ze allemaal van privé-eigenaren. Over de Franse bovenklasse hoeven we ons dus geen zorgen te maken.
La Roche-Bernard
Vanuit Rieux over de Vilaine komen we na de resten van een oude, ingestorte brug en een nieuwe brug bij de moderne marina van La Roche-Bernard. Hier weten we een prachtig plekje te bemachtigen aan de kopsteiger, waar we uitzicht hebben over het brede water, de vele boten aan moorings aan de overkant, de twee bruggen en de rots waarop La Roche-Bernard gebouwd is. Met ondergaande zon genieten we van een lokale worst, kaas, olijfolie, tomaten en een wijntje. Lekker kan zo simpel zijn!
Bretonse kust
La Roche-Bernard mag gerust het hoogtepunt van de reis worden genoemd, dus blijven we hier een extra dag. Het is ook een ideale uitvalsbasis voor een fietstocht naar Pénestin dat voorbij de zeesluis aan de kust ligt, een kilometer of zestien verderop. Als we na een mooie fietstocht door het bos aankomen, is het laagwater en liggen de visboten droog, met de staarten van hun buitenboordmotoren gewoon in de modder.
"In La Roche-Bernard genieten we van oer-Bretonse crêpes en cider"
De Golf van Morbihan: watersportmekka
In Pénestin worden vooral oesters en mossels geoogst en wij zijn niet te beroerd om ze af te nemen in het gezellige kleine visstalletje tegenover de kade. Veel keus is er niet, maar een bord verse oesters met een Muscadet-wijntje erbij laten we niet aan ons voorbijgaan. Pénestin is maar een speldenknop in de Golf van Morbihan, het watersportmekka van Frankrijk dat zo groot is dat je er vele zomervakanties zou kunnen rondtrekken zonder je te vervelen.
Lorient: zeilcentrum van Frankrijk
Niet ver hiervandaan is ook Lorient, een van de belangrijkste zeilcentra van Frankrijk (en dus van de wereld). Terug in La Roche-Bernard genieten we in het Middeleeuwse stadcentrum van oer-Bretonse crêpes en cider. Het is zondagavond en druk op de terrassen aan de kade. In de smalle steegjes van het plaatsje bezoeken we een boeiende ambachtsmarkt. Na een uitgebreide hamsteractie bij een van die geweldige Franse supermarkten genieten wij aan de kopsteiger op ons eerste klas terras van het geroezemoes van spelevarende kids en de ondergaande zon. La Roche-Bernard mag je zeker niet overslaan op een vaartocht door Bretagne.
Varen over de Erdre
De Erdre is in één woord schitterend en je zou er zo een hele vakantie op kunnen doorbrengen, ook al is hij maar voor zo’n 26 kilometer bevaarbaar. Alsof je door een enorm park vaart, met een rivier erdoorheen die af en toe zo breed is als een groot meer.
Varen naar Nantes
Dichter bij Nantes zien we hippe hardlopers langs het water. Er wordt gebarbecued en groepjes mensen genieten op het dek van hun woonschepen. We leggen aan bij een stadskade en lopen daarvandaan de stad in. Nantes was een grauwe havenstad die de laatste jaren een complete metamorfose heeft ondergaan. Nu loop je hier van de ene in de andere architectonische en kunstzinnige verrassing.
"De Erdre wordt alleen maar mooier en mooier"
Sucé-sur-Erdre
Na ons bezoek aan Nantes, waar we het liefst dagen waren gebleven, varen we terug de Erdre op. De rivier is drukbevolkt met Optimisten en andere zeilclubjes. Tussendoor gaan de roeiers, en dan heb je nog kano’s en plezierjachten. Het water komt tot leven en dat halverwege april. In Sucé-sur-Erdre leggen we aan en lopen we een rondje door het aardige plaatsje, dat als mooiste eigenschap vooral het uitzicht over de rivier heeft. Er zijn drie kleine winkels met etenswaar, een slager, bakker en groenteboer, en allemaal even gezellig.
Nort-sur-Erdre
Met stokbrood, worst en vissoep varen we verder over de Erdre, die eigenlijk alleen maar mooier en mooier wordt. Vaak geeft het een beetje een weemoedig gevoel om naar de eindbestemming te varen, maar varend op de Erdre ben je alleen maar benieuwd wat je na de volgende bocht ziet. Af en toe een beverrat in het water, aalscholvers, reigers, roofvogels en op sommige mooie plekken bankjes waar de gemazzelde lokale bevolking van het uitzicht kan genieten. Nort-sur-Erdre zelf is fijn en klein, maar het is helaas ook de plek waar we onze huurboot weer moeten inleveren.
Zelf varen door Bretagne?
Bekijk het aanbod op Vakantiesophetwater.
Varen in een Frankrijk:
Alle informatie voor jouw ideale vaarvakantie
Ben je opzoek naar praktische informatie en inspiratie over varen op Frankrijks mooiste rivieren en kanalen? Kijk hier voor een uitgebreid artikel over varen in Frankrijk.
Praktische informatie
Route plannen
Op fluviacarte.com kun je perfect een route plannen. De site is in het Frans, Engels en Duits en geeft informatie, toont waterkaarten en maakt het mogelijk om je tocht door Bretagne - maar ook door de rest van Frankrijk en België - tot in detail te plannen. Huur je een boot bij verhuurbedrijf Le Boat, dan weet je dat een uitgebreid informatiepakket altijd aan boord is waarin je werkelijk alles kunt vinden, van vaarinformatie tot toeristische informatie.
Liggeld en sluisgeld in Bretagne
Liggelden in Bretagne zijn laag. Wij betaalden voor onze 13,5 meter lange huurboot gemiddeld zo’n 15 euro voor een nacht met water en stroom en op sommige plekken was het zelfs helemaal gratis. Een enkele ligplaats is het wat duurder, maar daar heb je vaak keuze of je een plek wil met water en stroom of een goedkopere zonder. Verder betaal je in sluizen soms een paar euro, maar de sluiswachters zijn zo vriendelijk, behulpzaam en relaxed dat ze nog wel een extra fooi verdienen. Daarmee maak je niet alleen hun leven wat aangenamer, maar ook dat van degenen die na jou door de sluis moeten.
Ruïnes van Rieux
Aan de rechteroever van de Vilaine 6 km onder Redon zit een kleine jachthaven met camping die een stop waard is. Rieux is afgeleid van het woord Ru, dat verwijst naar een groot moeras dat het moeilijk maakte om het plaatselijke kasteel te bereiken. Dit kasteel stamt uit 862 en werd gebouwd op fundamenten van rond het jaar 300. De ruïnes vormen een mooi uitkijkpunt, zijn voorzien van informatie en opgeleukt met kunstig houtsnijwerk.
Gastronomie van Bretagne
Aan de Rue du Port in het plaatsje Pénestine op 16 kilometer van La Roche-Bernard eet je op het kleine terras van het geweldige viswinkeltje La Chapelle de lekkerste oesters die je ooit hebt gegeten, direct uit de zee. Maar Bretagne staat natuurlijk ook bekend om andere schaal- en schelpdieren en visgerechten waaronder de Bretonse vissoep, dus vergeet niet ook die gerechten te proberen.
Fietsen door Bretagne
Ook al vaar je door het binnenland, als je over de Vilaine, het Canal de Nantes à Brest of de Erdre vaart, kun je over het algemeen makkelijk richting de kust fietsen. Zo groot zijn de afstanden niet. Met huurfietsen die je bij de huur van je boot kunt regelen, maak je in de kuststreek de mooiste fietstochten. Maar de bosrijke paden langs de kanalen zijn ook prachtig.
Fietsverhuur Bretagne
Bretagne is bij uitstek een fietsgebied. De Tour de France komt er steevast doorheen, maar ook vele toeristen komen jaarlijks af op de streek, die dan ook uitstekende voorzieningen heeft. Fietsverhuurders tref je aan in bij iedere (middelgrote) plaats langs de route, maar omdat het gebied prima per auto te bereiken is, is zelf fietsen meenemen natuurlijk ook eenvoudig.